Україна очікує, що Рада Європи займатиме сильну позицію в питанні агресії РФ — Шмигаль

Україна очікує, що Рада Європи займатиме сильну позицію в питанні агресії РФ — Шмигаль

Укрінформ
Від початку російського вторгнення в Україну Рада Європи була лідером у засудженні цієї агресії та відіграє провідну роль у притягненні РФ до відповідальності.

Про це у Рейк’явіку під час виступу на саміті Ради Європи заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Протягом років Рада Європи відігравала вирішальну роль у розвитку демократії, у підтриманні прав людини та верховенства права в Європі. Сьогодні Європа постає перед надзвичайним викликом, пов'язаним із повномасштабною агресією Росії проти України. Ця агресія суперечить усім принципам, за які виступає Рада Європи та які були основою усієї архітектури європейської безпеки. Наша спільна відповідь має бути рішучою. Агресор не має перемогти. Україна повинна поновити свій суверенітет над всією своєю територією», - наголосив Шмигаль.

Читайте також: Дуда: Декларація Ради Європи має підтвердити рішучу підтримку України

Він зауважив, що Рада Європи вже здійснила цілий ряд вирішальних заходів для протидії російській агресії. Вона була першою міжнародною організацією, яка виступила за створення широкого міжнародного компенсаційного механізму, а також за створення спеціального міжнародного трибуналу для засудження російських злочинів. Парламентська Асамблея Ради Європи була першою міжнародною структурою, котра закликала країни-члени Ради Європи визнати російський режим терористичним.

Відео: Телеграм-канал Премʼєр-міністра

«Україна дуже вдячна за таке лідерство. Рада Європи має продовжити та посилити свою роль лідера у майбутньому, надаючи добрий приклад іншим міжнародним організаціям. Цей четвертий саміт визначить порядок денний Ради Європи на майбутнє. Ми очікуємо, що Рада Європи займатиме сильну позицію в питанні російської агресії проти України», - сказав український урядовець. 

Він зауважив, що створення міжнародного реєстру шкоди, заподіяної Україні російськими загарбниками, є першим кроком до притягнення агресора до відповідальності.

Читайте також: 43 країни підписали договір про створення реєстру збитків України від агресії РФ

«Сьогоднішнє рішення створити такий реєстр є історичним. Після цього маємо підготувати необхідні правові рамки для конфіскації російських активів та створення компенсаційного фонду. Широкий підхід передбачає також створення міжнародного трибуналу та інші питання, які ми обговорювали під час круглих столів», - зазначив Прем’єр-міністр України. 

Він подякував уряду Ісландії за організацію представницької зустрічі Ради Європи на вищому рівні.

«Будемо працювати разом, щоб розбудувати справедливий мир та правосуддя в Європі, забезпечити краще майбутнє для всіх європейців. Це не лише наша відповідальність, а й наша спільна нагода збудувати більш стійкий, інклюзивний та заможний континент», - додав Шмигаль.

Як повідомлялося, сьогодні у Рейк’явіку проходить саміт Ради Європи, учасники якого розглядають найважливіші глобальні проблеми та питання міжнародних відносин, у тому числі – наслідки збройної агресії Росії проти України та пошуки шляхів до справедливого миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-