Польща хоче поновити роботу всіх своїх консульств в Україні

Польща хоче поновити роботу всіх своїх консульств в Україні

Укрінформ
Станом на сьогодні в Україні функціонують польські консульські установи у Києві, Львові та Луцьку. Водночас, Польща намагатиметься відновити діяльність своїх консульств і в інших містах, утім це залежатиме від розвитку безпекової ситуації.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

“На території України весь час діють консульські установи у Львові, Луцьку та Києві. Залежно від розвитку ситуації ми спробуємо відновити консульську присутність у Вінниці, Харкові та Одесі”, - заявив Ясіна.

Він додав, що за згодою української влади діючі польські консульські установи мають змогу працювати, тобто обслуговувати клієнтів з усієї України.

Він зауважив, що наразі Польща не планує створювати нові консульські установи в Україні, а зосередиться на відновленні роботи існуючих консульств.

Читайте також: Варшава хоче відігравати провідну роль у повоєнній відбудові України - МЗС Польщі

“Ми зосереджуємося на відновленні польської консульської присутності на всій території України, але цей процес і його темпи тісно пов’язані з розвитком і динамікою безпекової ситуації”, - підкреслив речник польського зовнішньополітичного відомства.

Відповідаючи на запитання, коли буде оприлюднено прізвище кандидата на нового посла Польщі в Україні замість Бартоша Ціхоцького який цього року завершує свою каденцію в Києві, Ясіна сказав, що воно стане відоме під час представлення на комісії Сейму РП у закордонних справах.

Як відомо, після початку російської агресії проти України в 2014 році Польща закрила свої генеральні консульства у Севастополі і Донецьку.

Як передавало агентство, у березні RMF.FM повідомило, що новим послом Польщі в Україні в цьому році може стати польський історик і журналіст Ярослав Гузи, який часто коментує міжнародні події у польських ЗМІ. Він є чоловіком відомої польської журналістки, гендиректорки телеканалу «Белсат» Агнєшки Ромашевської-Гузи. Його нібито мають призначити на посаду влітку або на початку осені.

Читайте також: Канада та Польща підтримують конфіскацію російських коштів на користь відбудови України

Посол Ціхоцький обіймає посаду посла Польщі в Україні з лютого 2019 року. Він був єдиним послом з країн ЄС, який залишився в Києві 24 лютого 2022 року, коли розпочалася повномасштабна агресія Росії проти України.

Фото: PAP/Piotr Nowak

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-