Варшава хоче відігравати провідну роль у повоєнній відбудові України - МЗС Польщі

Варшава хоче відігравати провідну роль у повоєнній відбудові України - МЗС Польщі

Ексклюзив
Укрінформ
Польща хоче відігравати ключову роль у повоєнній відбудові України завдяки своєму географічному положенню та важливій ролі, яку Варшава відіграє у допомозі Україні в нинішніх умовах.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна.

“Завдяки своєму географічному положенню та двосторонньому економічному співробітництву, що динамічно розвивається, Польща хотіла б відігравати провідну роль у процесі повоєнної відбудови України. Ми усвідомлюємо, що досвід Польщі як логістичного центру для нинішньої допомоги Україні є великою перевагою, яка буде використана для побудови міжнародного партнерства в контексті відновлення України”,- підкреслив Ясіна.

За його словами, у цьому контексті ключове значення матиме розширення та модернізація існуючої транспортно-логістичної, прикордонної та транскордонної інфраструктури між Україною і Польщею.

Речник польського зовнішньополітичного відомства підкреслив, що платформою для співпраці у відбудові України може бути існуюче партнерство польських та українських органів місцевого самоврядування.

“У нас їх понад 400. Їхня роль зросла з початком війни в Україні завдяки величезній участі польських органів місцевого самоврядування в наданні гуманітарної допомоги своїм партнерам з українського боку”,- підкреслив Ясіна, висловлюючи сподівання, що ці партнерські відносини ще більше зміцняться під час післявоєнної відбудови країни.

Він наголосив, що вже зараз відбувається відбудова України за участю польських компаній. За його словами, польські компанії сьогодні відновлюють дороги та мости в Україні, розширюють виробничі потужності за рахунок європейського фінансування та створюють нові партнерства з місцевими компаніями, зокрема у сферах, енергетики, оборони та логістики.

Ясіна зазначив, що польські підприємці добре розуміють потреби українського ринку та прагнуть розвивати партнерство з українськими суб’єктами.

“У цьому контексті нас тішить зростання присутності українського бізнесу в Польщі. Наразі маємо вже близько 26 тис. компаній, в яких одним із акціонерів є українська компанія або фізична особа з громадянством України”,- констатував речник МЗС Польщі.

Ясіна поінформував, що донині Польське агентство інвестицій і торгівлі (PAIiH) зареєструвало понад 2,2 тис. польських компаній, зацікавлених взяти участь у процесі післявоєнної відбудови України. Найчисельнішим є представництво будівельної галузі (близько 40%), а також транспортна, медична, сільськогосподарська, харчова, автомобільна, машинобудівна та ІТ-сфери. Польська PAIiH зараз проводить тренінги та семінари для всіх зацікавлених сторін, щоб вони краще зрозуміли можливості, пов’язані з поточною та довгостроковою відбудовою України.

“Ми вважаємо, що Польща, як країна, яка відіграє провідну роль у процесі підтримки та відбудови України, повинна бути включена до всіх міжнародних платформ, створених з метою підтримки цього процесу, зокрема і діяльності Керівного комітету багатосторонньої Координаційної Платформи донорів для України.

Читайте також: Польща розраховує на відновлення ексгумацій жертв Волинської трагедії у травні-червні

Як відомо, у Польщі було створено логістичний, енергетичний та медичний хаби допомоги Україні, яка потерпає від російської агресії.

За даними міністерства фінансів Польщі, Варшава від початку повномасштабного вторгнення Росії надала Україні допомоги на суму 50 млрд злотих (близько €11 млрд євро). Зокрема, військової допомоги було надано на близько €3 млрд євро.

Фото: PAP/Paweł Supernak

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-