Для продовження нормальних стосунків з ЄС Китай має переконати рф вийти з України – Боррель

Для продовження нормальних стосунків з ЄС Китай має переконати рф вийти з України – Боррель

Укрінформ
Відносини між ЄС і Китаєм ніколи не розвиватимуться нормально, якщо Китай не усвідомить свою відповідальність як постійний член РБ ООН, та не переконає росію зупинити війну і вивести свої війська з України.

Про це сьогодні у Швеції, у замку Steninge, де відбулася неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС, на пресконференції за підсумками зустрічі заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відносини між Європейським Союзом та Китаєм ніколи не будуть розвиватися нормально, якщо Китай не підштовхне росію вийти з України. Ми закликаємо Китай, як постійного члена Ради безпеки ООН, вплинути на росію, щоб вона зупинила цю війну, та відігравати конструктивну роль у досягненні справедливого миру для України», - наголосив Боррель.

Читайте також: Боррель вважає формулу Зеленського єдиним шляхом до справедливого та стійкого миру

Також він повідомив, що представив на розгляд європейських міністрів концептуальний документ щодо «перекалібровки» відносин між ЄС і Китаєм, що включає перегляд усього комплексу відносин.

Зокрема, йдеться про усунення дисбалансу торгівлі, про запобігання надмірної залежності ЄС від Китаю у певних технологічних сферах, обговорення існуючих розбіжностей, наприклад, у дотриманні прав людини, а також розв'язання проблем у сфері безпеки, включаючи ситуацію у Тайванській протоці та в Україні.

Читайте також: Китай вже втратив можливість бути посередником у розв’язаній росією війні - Боррель

Документ, який був сьогодні презентований міністрам закордонних справ ЄС для обговорення та подальшого опрацювання, буде представлений лідерам країн ЄС для затвердження під час Європейського саміту у червні поточного року.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Швеції відбулася неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС, під час якої європейські урядовці розглянули найважливіші питання зовнішньої політики, включаючи підтримку України та визначення стратегії відносин між ЄС і Китаєм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-