Боррель вважає формулу Зеленського єдиним шляхом до справедливого та стійкого миру

Боррель вважає формулу Зеленського єдиним шляхом до справедливого та стійкого миру

Укрінформ
Європейський Союз буде продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки це буде необхідним, і розглядає мирну формулу Президента України Володимира Зеленського як єдиний рамковий документ, що відкриває шлях до досягнення справедливого та стійкого миру.

Про це сьогодні у Швеції, у мальовничому замку Steninge, де відбулася неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС, під час пресконференції за підсумками зустрічі заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Багато людей говорять, що хочуть миру. Ми також його хочемо. Найбільше за всіх миру хочуть українці. Але ми не будемо капітулювати. Ми не хочемо, щоб Україна стала другою білоруссю. Саме тому мирна формула Президента Зеленського для нас сьогодні, просто зараз, є єдиним документом, що надає широкі рамки для досягнення справедливого та стійкого миру в Україні. Завтра ми продовжимо обговорення цього з міністром закордонних справ (України - ред.) Кулебою», - сказав Високий представник ЄС.

Він зауважив, що завжди варто пам’ятати про головне: у цій війні є агресор, росія, і є Україна, яка є жертвою агресії. Росія не хоче припинити вторгнення, але Україна не може припинити боротися. Українці просто не можуть припинити воювати, тому що хочуть існувати далі та зберегти існування як суверенна держава.

«Зрозуміло, що путін не має наміру відмовитися від своїх цілей підкорити Україну, він буде продовжувати атакувати та руйнувати її. Міністри сьогодні підкреслили важливість продовження підтримки України. Це є і залишається нашим пріоритетом - надати Україні допомогу та засоби, якими вона може оборонити себе та досягти необхідної стійкості для завдання поразки росії», - наголосив Жозеп Боррель.

Він нагадав, що протягом минулих 15 місяців ЄС надав Україні військову допомогу на суму близько 15 мільярдів євро, і вже зараз очевидно, що буде потрібно ще більше. ЄС був швидким у наданні Україні негайної допомоги, але зараз настав час подивитися у середньострокову перспективу.

«Ми маємо зважити, як трансформувати інструменти, які були відпрацьовані для відповіді на негайні загрози, наприклад, у наданні боєприпасів та військового обладнання, та перетворити їх у довгострокові зобов’язання, що нададуть Україні впевненість та дозволять надалі надавати їй гуманітарну, фінансову та військову допомогу», - зауважив Високий представник ЄС.

Читайте також: Євросоюз готує багаторічний план з підтримки України – Боррель

Він підкреслив, що входження України до Європейського Союзу є головним зобов’язанням зі сторони країн-членів, реалізація якого має забезпечити Україні стабільність та добробут. Але до того, як це станеться, ЄС буде продовжувати надавати Україні практичну та конкретну допомогу.

«Я хочу надіслати зрозуміле послання для путіна. Немає та не буде жодної втоми. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну настільки, наскільки Україна потребує, і так довго, як це буде необхідним», - додав Жозеп Боррель.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Швеції відбулася неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС, під час якої європейські урядовці розглянули найважливіші питання зовнішньої політики, включаючи підтримку України та визначення стратегії відносин між ЄС і Китаєм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-