Шольц лобіюватиме ідею розширення ЄС, зокрема, членства України

Шольц лобіюватиме ідею розширення ЄС, зокрема, членства України

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц просуватиме ідею реформування Євросоюзу та його розширення, зокрема, членства України.

Про це політик говорив під час виступу в Європейському парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для того, щоб посісти гідне місце у світі майбутнього – не вище і не нижче інших країн і регіонів, але на одному рівні з іншими, - ЄС має змінитися. Ми потребуємо нового геополітичного ЄС, розширеного, реформованого, модернізованого», - заявив канцлер.

Читайте також: Шольц - про парад у росії: Ця демонстрація сили нас не залякає

Глава німецького уряду нагадав, що в ЄС зробили вибір на користь «великої Європи» та запропонували країнам Західних Балкан, Україні, Молдові, а в перспективі Грузії перспективу членства.

«Ми сказали: ви належите Європі, ми хочемо, щоб ви були частиною ЄС. Йдеться не про альтруїзм, а про довіру та економічну доцільність. А також про довготривале забезпечення миру в Європі в часи змін після російської агресії. Геополітична Європа має тримати свою обіцянку безпосереднім сусідам», - заявив Шольц, розкритикувавши те, що з моменту надання перспективи Балканам пройшло вже 20 років, а процес тупцює на місці, це підриває довіру до ЄС.

Читайте також: У серпні Україна почне отримувати боєприпаси до установок Gepard - Шольц

Він зауважив, що розширений ЄС має бути реформованим, і пообіцяв пропагувати в Європейські раді ці реформи, переконувати скептиків. "Здійснення інституційних реформ, зокрема, запровадження принципу голосування кваліфікованою більшістю при ухваленні більшої кількості рішень", - сказав Шольц під оплески євродепутатів.

Реформування є вимогою часу, а модернізація системи голосування - центральним питанням і передумовою успішного розширення, додав урядовець. Він зауважив, що лише в пошуку компромісів ЄС буде більш дієвим.

Шольц звернув увагу, що з нинішніх 450 млн громадян населення ЄС може зрости до 500 млн після розширення, але частка європейців навряд чи збільшуватиметься, тоді як населення інших регіонів – так. Тим важливіше, щоб Європа говорила одним голосом.

Читайте також: Німеччина підтримує Україну на шляху до ЄС – посол

Водночас він застеріг від того, щоб дозволити іншим державам розколоти та розсварити їх. За словами Шольца, Європа майбутнього має будуватися з урахуванням уроків російської війни проти України, адже Європа рідко була більш згуртованою, ніж на тлі цієї агресії.

Канцлер висловив переконання, що світ 21 століття буде багатополярним, а не дво- або триполярним, як дехто мріє. "Таким світ уже є, а ті, хто продовжує ностальгувати фантазувати про велич, застрягли у минулому", - додав політик.

Шольц виступив у Європейському парламенті 9 травня, в День Європи.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-