Зеленський і Рютте закликали росію негайно припинити війну

Зеленський і Рютте закликали росію негайно припинити війну

Заява
Укрінформ
Не може бути жодного миру без правосуддя за порушення міжнародного права й за жахливі злочини, скоєні після вторгнення російської федерації в Україну.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві України та Нідерландів, яку оприлюднила пресслужба Офісу Президента.

"Агресія проти України з боку російської федерації є явним порушенням Статуту Організації Об’єднаних Націй та зламом міжнародного миру й безпеки, що загрожує міжнародному порядку, заснованому на правилах, порушує права людини й підриває демократичні цінності. Ми вважаємо росію відповідальною за ці порушення. Крім того, російські посадовці та інші особи, які планували, готували, ініціювали, наказували та/або здійснювали міжнародні злочини, мають бути притягнуті до відповідальності в суді. Наша мета – виключити безкарність за ці злочини, серед яких примусові депортації та умисні спроби знищити українську ідентичність та етнічну приналежність, зокрема культуру та мову", - йдеться у заяві.

У спільній заяві Президент Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Марк Рютте закликають росію негайно й безумовно виконати наказ Міжнародного суду ООН від 16 березня 2022 року, який передбачає припинення рф військових дій.

Крім того, продовжується робота над тим, щоб усі зацікавлені міжнародні партнери приєдналися до боротьби з безкарністю в Україні та в усьому світі.

"Ми високо цінуємо зусилля Міжнародного кримінального суду після того, як 43 держави передали розслідування ситуації в Україні прокурору. Особливо ми вітаємо ордери на арешт, видані МКС 17 березня 2023 року, щодо президента володимира путіна й уповноваженої з прав дитини марії львової-бєлової. Ми закликаємо всі держави-учасниці Римського статуту вжити всіх необхідних заходів для виконання цих ордерів, а також усіх майбутніх ордерів на арешт, виданих МКС щодо міжнародних злочинів, скоєних в Україні", - йдеться у документі.

Читайте також: Україна, Бельгія і Нідерланди підписали спільну декларацію

Президент Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Марк Рютте також підтвердили, що реєстр збитків, завданих агресією рф проти України, буде розташований в Гаазі.

"Реєстр є першим кроком до створення міжнародного компенсаційного механізму, необхідного для забезпечення повної та ефективної компенсації завданих російською федерацією шкоди та збитків, спричинених її агресією проти України, як це визнано у резолюції Генеральної Асамблеї ООН ES-11/5 від 14 листопада 2022 року. Відповідно до норм міжнародного права, це питання не залежить від згоди росії", - додають у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, глава Української держави у четвер перебуває з візитом у Нідерландах, напередодні відвідав Фінляндію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-