Україна, Бельгія і Нідерланди підписали спільну декларацію

Україна, Бельгія і Нідерланди підписали спільну декларацію

Укрінформ
Україна, Бельгія та Нідерланди підписали спільну декларацію щодо підтримки Української держави та тиску на російську федерацію.

Підписання документа відбулося в рамках візиту Президента Володимира Зеленського до Гааги, а сам документ опубліковано на сайті глави держави.

«Королівство Бельгія та Королівство Нідерланди підтверджують свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також свою повну підтримку невід’ємного права України на самооборону та вибір власних заходів безпеки», - ідеться в декларації.

Сторони повторили вимогу до росії негайно, повністю та безумовно вивести всі свої військові сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з військовими чи нерегулярними збройними формуваннями, якими може керувати або які може підтримувати рф.

У документі зазначається, що Бельгія та Нідерланди продовжать надавати військову підтримку Україні й висловлюють готовність брати участь у реалізації української формули миру.

Читайте також: Зеленський закликав «зняти всі табу» на поставки зброї для України

Також декларація передбачає, що до того часу, як Україна стане членом НАТО, Бельгія та Нідерланди залишаються відданими підтримці України на її шляху до подальшої євроатлантичної інтеграції та зміцнення спроможності України захистити себе від поточної російської військової агресії та від будь-якої майбутньої загрози.

«Безпека України має велике значення для Альянсу. У межах партнерства Україна – НАТО Бельгія та Нідерланди сприятимуть довгостроковій взаємосумісності з НАТО, реформуванню та реконструкції оборонної промисловості України, розбудові інституцій та потенціалу. Пріоритетом є чітка дорожня карта сталого переходу Збройних Сил України до стандартів, доктрини та інституцій НАТО, а також достатня фінансова підтримка. Україна, Нідерланди та Бельгія з нетерпінням чекають обговорення цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року», - зазначається в документі.

Читайте також: Нідерланди й надалі підтримуватимуть Україну - Гукстра

Також ідеться про підтримку притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах та інших жорстоких злочинах, скоєних у зв’язку з військовою агресією росії проти України, підтримку подальшого санкційного тиску на рф, формування міжнародних механізмів компенсації збитків, травм і руйнувань, завданих російською агресією.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у четвер перебуває з офіційним візитом у Нідерландах, де провів зустріч і спільну пресконференцію з прем'єр-міністрами Нідерландів Марком Рютте і Бельгії Александером де Кроо.

Відео: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-