«Заради дітей і майбутнього»: Зеленський пояснив, навіщо світові трибунал для рф

«Заради дітей і майбутнього»: Зеленський пояснив, навіщо світові трибунал для рф

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський закликає світ трансформувати досвід Нюрнберзького процесу у новий міжнародний трибунал для росії, бо всі інші варіанти будуть проявом слабкості.

Про це він заявив у зверненні до представників громадськості, політичних та експертних кіл Королівства Нідерланди та міжнародних інституцій, розміщених в Гаазі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Один-єдиний злочин росії призвів до решти злочинів - це злочин агресії. Це - первинний злочин, початок зла. Повинна існувати відповідальність за цей злочин. І цього можна добитися лише завдяки трибуналу... Ми повинні трансформувати досвід Нюрнберзького процесу у нові операційні правила. І саме тому ми виступаємо за створення такого трибуналу. Ми хочемо продовжити традицію обов'язкового покарання за такі злочини як гарантію неповторення подібної агресії", - сказав Зеленський.

Читайте також: В ООН розуміють, що покарання російських злочинців запобігатиме майбутнім конфліктам – Кислиця

Він нагадав, що Європа і світ уже мали справу з подібним, і результати всі побачили у висновках міжнародного трибуналу у Нюрнберзі. Тому зараз, за словами Президента, не варто шукати виправдань і компромісів, а слід діяти сміливо і рішуче заради неповторення таких злочинів.

"Тоді ініціатори війни, війни агресивної, вчинили міжнародний злочин, який відрізняється від решти злочинів тим, що містить у собі все зло інших злочинів. І зараз, якщо ми хочемо справедливості, ми не повинні шукати виправдань, не повинні посилатися на недоліки міжнародного права. Натомість маємо ухвалювати сміливі рішення, які виправлять ці недоліки. Саме те мали на увазі ініціатори Нюрнберзького процесу, і саме це ми повинні зробити зараз", - наголосив Президент.

За його словами, створення повноцінного міжнародного трибуналу сьогодні вкрай важливе і для України, і для всього світу, всіх народів - заради справедливості. "Заради дітей і майбутнього ми не можемо поступитися ідеями такого трибуналу. Бо все інше буде слабкістю", - сказав Зеленський.

Він зазначив, що інколи світ боїться віддати повною мірою належне справедливості, але перед нинішнім поколінням стоїть історична відповідальність - убезпечити себе від подібних злочинів.

"Я хочу закликати світ: не треба боятися. Агресор має відчути всю повноту справедливості, спрямовану проти нього. Це наша історична відповідальність. Світ повинен відчути себе повністю убезпеченим. Сталість миру виникає внаслідок повноцінної справедливості, в тому числі вироку щодо агресора", - наголосив Президент.

За його словами, український суд забезпечить відповідальність за більшість злочинів, скоєних російськими окупантами, свою роботу виконає і Міжнародний кримінальний суд. Та лише одна інституція здатна відреагувати на первинний злочин - це трибунал, підкреслив глава держави.

"Саме трибунал, а не щось гібридне, яке може формально закрити тему, але буде компромісом. Коли ми як політики кажемо: справу начебто закрито. Ми повинні мати справжній повноцінний трибунал і справжню справедливість", - наголосив Президент.

Читайте також: Майбутній суд над росією стримуватиме агресорів, як свого часу Нюрнберг - Україна в ООН

Як повідомляв Укрінформ, Президент України перебуває з офіційним візитом у Нідерландах.

У вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком, яка опрацьовує питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Читайте також: Головною темою на переговорах із партнерами є кількість зброї - Зеленський

Нещодавно у західних ЗМІ з'явилася інформація, що Захід нібито розглядає як найбільш реалістичний варіант гібридного трибуналу для притягнення до відповідальності рф. Цей трибунал може поєднати юрисдикцію України та процес на основі міжнародного права.

Україна виступає за міжнародну, а не гібридну модель трибуналу, який дасть змогу винести вирок керівництву росії за злочин агресії від імені всього цивілізованого світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-