Майбутній суд над росією стримуватиме агресорів, як свого часу Нюрнберг - Україна в ООН

Майбутній суд над росією стримуватиме агресорів, як свого часу Нюрнберг - Україна в ООН

Укрінформ
Для відновлення довіри у глобальних відносинах і зміцнення миру слід забезпечити притягнення до відповідальності воєнних злочинців та використовувати належний інструментарій примусу до порушників міжнародного права.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила заступниця постійного представника України при ООН Христина Гайовишин на відкритих дебатах Радбезу щодо зміцнення довіри для підтримання миру.

Вона зазначила, що Рада Безпеки ООН нині не є надійним орієнтиром для зміцнення довіри, оскільки «не здатна виконувати те, заради чого була створена» відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй.

«Найкривавіша на європейському континенті за останні вісім десятиліть повномасштабна війна розпочалася саме під час засідання Ради Безпеки», – нагадала Гайовишин.

Безвідповідальна поведінка лише однієї країни повністю підірвала довіру, зазначила дипломатка, підкресливши, що Україна рішуче виступає за її відновлення.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Метою росії залишається знищення нашої державності

При цьому вона наголосила: «Ми досягнемо успіху лише за умови забезпечення підзвітності та достатнього й належного застосування інструментарію примусу до порушника».

«Коли у вас удома пожежа, ви не поїдете до будівельного магазину купувати нові шпалери, а передусім гаситимете вогонь, – зауважила заступниця постпреда. – Наш обов'язок – загасити цю пожежу, пожежу російської агресії».

Вона вказала, що у квітні ймовірний злочинець, який закріпив порушення суверенітету й територіальної цілісності іншої держави у своїй конституції, головував у Радбезі.

За словами Гайовишин, світ має діяти так само як вісім десятиліть тому, коли Нюрнберзький трибунал слугував засобом боротьби з порушеннями та агресією.

Читайте також: Зеленський: Буде новий Нюрнберг щодо рашистів

«Ми віримо, що майбутній судовий процес над російськими воєнними злочинцями відіграватиме таку саму роль», – підсумувала заступниця постійного представника України при ООН.

Нагадаємо, у середу Швейцарія, яка у травні головує в Радбезі ООН, організувала відкриті дебати на тему «Зміцнення довіри в майбутньому для підтримання миру».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-