Зеленський: Поки триває війна, Україна не буде в НАТО, але чекає на запрошення від Альянсу

Зеленський: Поки триває війна, Україна не буде в НАТО, але чекає на запрошення від Альянсу

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський зазначив, що поки триває розв’язана росією війна, Україна не зможе вступити в НАТО, однак чекає на запрошення до Альянсу і гарантії безпеки.

Про це він заявив під час спільної з Президентом Фінляндії Саулі Нііністьо пресконференції у Гельсінкі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Поки йде війна, ми не будемо в НАТО. Ми це чітко усвідомлюємо. Але ми хотіли би, щоб окрім відкритих дверей, партнери робили нам назустріч також якісь потужні кроки, які б мотивували українське суспільство, що це не тільки відкриті двері, не тільки щось таке в майбутньому - ми хотіли би підтримку сьогодні. І сьогодні політичну підтримку в цьому напрямку ми хочемо, щоб було запрошення для України», - сказав глава держави.

Зеленський підкреслив, що найкраща і найпотужніша гарантія безпеки – це членство в НАТО, однак поки триває війна й Україна не є членом Альянсу, Київ потребує гарантій безпеки від партнерів.

«Але в будь-якому разі наша мета – мати повноправне членство в Альясі», - наголосив Президент, нагадавши, що євроатлантична інтеграція закріплена у Конституції.

Читайте також: Джонсон: Казати, що членство України в НАТО провокує москву – «дурість»

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у середу прибув із візитом до Фінляндії, де візьме участь у саміті Україна – Північна Європа.

Зустріч голів держав та урядів НАТО відбудеться у Вільнюсі 11–12 липня 2023 року.

Президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що Україна готується до саміту НАТО у Вільнюсі та очікує на політичне запрошення до Альянсу.

Він також наголошував, що Україна має отримати дієві гарантії безпеки ще до вступу до НАТО.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що НАТО має ухвалити політичне рішення, яке або визначить графік вступу України безпосередньо на саміті у Вільнюсі, або зобов’яже представити його до кінця 2023 року.

Фото: ALT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-