Китай підтвердив, що спецпредставником з урегулювання «кризи в Україні» стане експосол у росії

Китай підтвердив, що спецпредставником з урегулювання «кризи в Україні» стане експосол у росії

Укрінформ
Спеціальним представником уряду Китаю, якого Пекін направить до Києва стане колишній заступник міністра закордонних справ і експосол у Казахстані та рф Лі Хуей.

Про це на брифінгу за підсумками переговорів Президента України Володимира Зеленського та голови КНР Сі Цзіньпіна повідомив заступник директора департаменту країн Східної Європи та Центральної Азії МЗС Китаю Юй Цзюнь, передає власний кореспондент Укрінформу.

В ході брифінгу Юй сказав, що китайську делегацію очолить представник уряду у справах Євразії, проте не уточнив, хто саме. Лише зауважив, що «його ім’я можна знайти в інтернеті».

Коли журналісти попросили підтвердити, чи це означає, що главою делегації стане Лі Хуей, він відповів: «Так».

Лі, якому цього року виповнилося 70, народився в прикордонній із росією північній провінції Хейлунцзян і з 1975 року працює в зовнішньополітичному відомстві Китаю.

Читайте також: Зеленський: Вплив Китаю може повернути силу принципам, на яких має триматися мир

Він вважається одним з найавторитетніших фахівців МЗС із питань пострадянського простору, оскільки вся його дипломатична кар’єра пов’язана з цим регіоном.

У своє перше закордонне відрядження Лі працював у посольстві в срср із 1981-го по 1985 рік. За тривалу дипломатичну службу він змінив низку посад, зокрема у 1997-1999 рр. був послом у Казахстані, з 2003-го до 2009-го - заступником міністра закордонних справ і в 2009 - 2019 рр. - послом Китаю в рф.

Після повернення з москви у 2019 році Лі Хуей був призначений спеціальним представником уряду КНР у справах Євразії.

Читайте також: Подоляк - про розмову Зеленського й Сі: Позиція України зафіксована у міждержавному спілкуванні

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном.

Китайська сторона повідомила, що Сі під час розмови, серед іншого, заявив, що Пекін направить спеціального представника у справах Євразії до України та інших країн для проведення переговорів з усіма сторонами щодо політичного врегулювання «кризи в Україні».

Фото: news.ifeng.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-