Зеленський: Вплив Китаю може повернути силу принципам, на яких має триматися мир

Зеленський: Вплив Китаю може повернути силу принципам, на яких має триматися мир

Укрінформ
Україна й Китай, як і абсолютна більшість світу, зацікавлені в міцності суверенітету націй і територіальної цілісності, у дотриманні головних безпекових правил.

Про це Володимир Зеленський сказав у відеозверненні, передає Укрінформ.

"Говорив сьогодні з лідером Китаю. Це була тривала й доволі раціональна розмова. Про такі розмови зазвичай говорять, що вони відкривають можливості. Зараз є можливість дати нову енергію нашим відносинам – України та Китаю. Є можливість застосувати політичний вплив Китаю, щоб повернути силу принципам і правилам, на яких має триматися мир", - зазначив він.

Зеленський зауважив, що левова частка розмови стосувалася поглядів на те, як можна відновити справедливий мир. Зокрема, він представив конкретні пункти української формули миру.

Також очільник держави зазначив, що Україна та Китай однаково зацікавлені в міцності суверенітету націй і територіальної цілісності. Водночас країни солідарні у дотриманні головних безпекових правил, зокрема, щодо неприпустимості погроз ядерною зброєю та її розповсюдження по світові.

Читайте також: Розмова Зеленського та Сі Цзіньпіна: деталі

"Ми однаково зацікавлені, щоб ситуація навколо Запорізької АЕС нарешті була повністю убезпечена і щоб атомні станції взагалі ніколи знову не використовувалися заради військових цілей – а саме таке цинічне використання АЕС росія намагається зробити нормою", - зауважив Зеленський.

Президент додав, що Китай має однаковий з Україною погляд на свободу мореплавства й торгівлі: "Я поінформував пана Сі Цзіньпіна про наші зусилля щодо відновлення морського експорту продовольства. І я почув слова підтримки нашої Чорноморської зернової ініціативи, її подовження, а також – підтримки наших гуманітарних зусиль, зокрема програми "Зерно з України", - сказав глава держави.

Читайте також: Зеленський: Зараз є можливість дати нову енергію відносинам України та Китаю

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня Президент України Володимир Зеленський провів годинну розмову з лідером Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-