Постпред ЄС при ООН: росія має виконати резолюцію щодо України, якщо піклується про багатосторонність

Постпред ЄС при ООН: росія має виконати резолюцію щодо України, якщо піклується про багатосторонність

Укрінформ
Постійний представник Євросоюзу при ООН Улоф Скооґ від імені 27 країн ЄС звинуватив росію в цинізмі щодо організованих нею дебатів про багатосторонність у міжнародних відносинах та захист принципів Статуту Організації Об’єднаних Націй.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у понеділок на засіданні Ради Безпеки ООН, організованому росією, на тему «Ефективна багатосторонність через захист принципів Статуту ООН».

«Організовуючи ці дебати, росія намагається представити себе захисницею багатосторонності, закріпленої в Статуті ООН. Ніщо не може бути далі від істини. Якби росія справді була зацікавлена в темі сьогоднішнього порядку денного то припинила порушувати Статут ООН, міжнародне право й негайно і беззастережно вивела б усі свої війська з усієї території України», – сказав Скооґ, зачитуючи заяву від імені країн ЄС.

Читайте також: Постпред США при ООН нагадала лаврову головні принципи Статуту Організації

За його словами, нинішній день – «ще один сумний приклад російського інформаційного маніпулювання, дезінформації та зловживання своїм членством у Раді Безпеки ООН».

Ініціювання росією обговорення цієї теми він назвав кричущим лицемірством, хоча ефективна багатосторонність насправді має відгравати важливу роль у міжнародних відносинах.

Скооґ також вкотре наголосив на необхідності реформування ООН та всієї системи глобального управління, включаючи Раду Безпеки.

Читайте також: Генсек ООН у виступі в Радбезі присвятив війні росії проти України одне речення

Окрім цього, на переконання держав ЄС, міжнародна спільнота має забезпечити притягнення росії до відповідальності за злочини, «вчинені в Україні та проти неї».

«ЄС також залишається непохитним прихильником Міжнародного кримінального суду, і ми продовжуємо закликати до загальної ратифікації Римського статуту», – додав він, апелюючи таким чином до виданого МКС ордера на арешт президента рф володимира путіна за викрадення українських дітей.

Читайте також: лавров на Радбезі ООН озвучив нову версію причин війни в Україні

Скооґ нагадав, що 23 лютого Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, якою повторила свою вимогу до росії негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

«141 держава підтримала цю вимогу. Якщо росія піклується про ефективну багатосторонність, то це перший спосіб довести це», – зазначив постпред ЄС.

Читайте також: Британія розкритикувала лицемірство росії на засіданні Радбезу ООН

Як повідомлялося, у понеділок у РБ ООН під головування лаврова проходить засідання «Ефективна багатосторонність через захист принципів Статуту ООН». лавров представив позицію росії так, ніби вона захищає багатосторонні відносини й захищає принципи Статуту ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-