Членство України в НАТО і гарантії безпеки: Зеленський і Каллас підписали декларацію

Членство України в НАТО і гарантії безпеки: Зеленський і Каллас підписали декларацію

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Естонї Кая Каллас підписали Спільну декларацію щодо підтримки української формули миру, створення трибуналу проти росії, підтримку членства України в ЄС і НАТО, а також координації дій для гарантій безпеки до членства в альянсі.

Підписання документів відбулося в рамках робочої поїздки на Житомирщину, повідомив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква у Фейсбуці.

Так, за його словами, глави Української держави та естонського уряду обговорили широкий спектр питань співробітництва у сфері зміцнення безпеки, шляхи подальшого посилення тиску на російського агресора, координацію взаємодії у відбудові України, а також наближення України до вступу в ЄС і НАТО.

Відео: Офіс Президента

Жовква проінформував, що за підсумками зустрічі сторони підписали Спільну декларацію, яка, серед іншого зафіксувала підтримку української формули миру та закріпила готовність до тісної співпраці для притягнення росії до відповідальності, у тому числі шляхом створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії, а також необхідність напрацювання правової основи для практичного використання заморожених російських активів для відбудови України.

Крім того, заступник очільника зауважив, що Декларація підтверджує підтримку Естонією членства України в ЄС та відзначає наш прогрес у виконанні рекомендацій Єврокомісії

Читайте також: Естонія стала першою державою, яка почала практичне відновлення України - Зеленський

«Окремо Декларація зазначає про готовність співпрацювати для наближення України до членства в НАТО, зокрема в контексті Вільнюського саміту НАТО у липні, а також зобов’язання координувати спільні дії для гарантій безпеки України ще до нашого членства», - зазначив Жовква, додавши, що це ювілейна Спільна декларація щодо підтримки України в НАТО.

Він додав, що Естонія завершила першу десятку країн Альянсу (Чехія, Бельгія, Чорногорія, Литва, Польща, Італія, Латвія, Ісландія та Словенія), які вже формалізувати підтримку українського членства в НАТО у подібних деклараціях.

Водночас посадовець анонсував, що «буквально днями» на цьому тижні буде відкрито другу двадцятку держав Альянсу, які підтримують Україну на шляху до членства.

Читайте також: Зеленський у Житомирі нагородив орденом прем’єрку Естонії

«Кінцева мета чітка і зрозуміла – якнайшвидше набуття Україною повноправного членства. А тим часом вже працюємо над створенням механізму дієвих гарантій безпеки, які ми вже зараз, ще до вступу в НАТО, маємо отримати від держав Альянсу. Попереду нові домовленості з нашими партнерами, подальша незмінна підтримка України та натхненна робота щодо пришвидшення руху України на шляху до ЄС і НАТО», - наголосив Жовква.

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр Естонської Республіки Кая Каллас 24 квітня прибула з візитом в Україну.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-