На «Рамштайні» обговорюватимуть зброю для України та її обслуговування - Столтенберг

На «Рамштайні» обговорюватимуть зброю для України та її обслуговування - Столтенберг

Укрінформ
Під час чергової зустрічі Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн", яка відбудеться завтра, союзники по НАТО візьмуть нові зобов’язання щодо постачання Україні зброї, а також ітиметься про забезпечення та обслуговування тих систем озброєння, які вже були передані Києву.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під час зустрічі в "Рамштайні" завтра, як я очікую, союзники по НАТО та партнери зроблять нові оголошення щодо конкретної військової допомоги для України. Це, безумовно, доповнює безпрецедентну підтримку, яка вже була доставлена. Я очікую, що союзники по НАТО зроблять це, тому що це правильно з погляду моралі», - наголосив керівник Альянсу.

Читайте також: Усі країни НАТО погоджуються на членство України, але зараз метою є перемога - Столтенберг

За його словами, така допомога відповідає інтересам та безпеці НАТО і країн-союзниць, адже якщо путін виграє, це зробить світ небезпечнішим, а країни Альянсу – більш уразливими. Це могло б дати сигнал авторитарним режимам, що за допомогою сили вони можуть досягти того, чого хочуть. Тож в інтересах безпеки Альянсу, щоб цього не сталося.

Столтенберг нагадав, що вже сьогодні були нові оголошення від країн-союзниць щодо допомоги Україні. Зокрема, Нідерланди та Данія повідомили про передання ЗСУ 14 нових танків Leopard. США заявили про новий пакет допомоги у 235 мільйонів доларів, що включає поставки установок HIMARS і боєприпасів. Керівник НАТО сподівається, що завтра таких оголошень буде більше.

«Ми проводимо постійні обговорення щодо різних типів платформ (озброєння)... Спочатку головна увага приділялася легкій протитанковій зброї, таким системам, як Javelins. Потім фокус уваги був зосереджений на артилерії, згодом – на системах протиповітряної оборони, включаючи найсучасніші, такі як NASAMS та батареї Patriot. Зараз це бойові танки - союзники дійсно передають бойові танки та бойові літаки», - сказав Столтенберг.

Він зауважив, що також дуже важливо забезпечити дієздатність та ефективну роботу озброєння, яке вже поставлене в Україну.

«Надзвичайно важливо пересвідчитися, що всі системи, вся зброя, яка вже в Україні, працює так, як належить. Це означає, що для цих систем мають бути боєприпаси, величезна кількість боєприпасів, запасні частини, спроможності для обслуговування та ремонту. Тож ми маємо обговорювати необхідність нових платформ (озброєння), але забезпечення того, щоб наявне озброєння працювало належним чином, є важливим завданням, яке ми також будемо обговорювати на зустрічі в Рамштайні завтра», - додав генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Зеленський — про візит Столтенберга: НАТО готове розпочинати нову главу у відносинах із Україною

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський вважає, що на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” 21 квітня, зокрема, важливо обговорювати питання надання українській армії далекобійної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-