Столтенберг назвав дві передумови для членства України в НАТО

Столтенберг назвав дві передумови для членства України в НАТО

Укрінформ
Щоб стати членом Північноатлантичного альянсу, Україна повинна виграти війну як суверенна незалежна держава, в чому їй допомагає НАТО, а також здійснити успішний перехід від радянських доктрин і стандартів до західних, що закладено в програму багаторічної допомоги.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав на пресконференції за результатами зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Позиція НАТО полягає в тому, що Україна стане членом Альянсу. І ця позиція не змінюється. Але ми знаємо, що для того, щоб це стало можливим, потрібно вирішити дві речі. Одна полягає в тому, що ми повинні забезпечити, щоб Україна перемогла як суверенна незалежна держава. Звичайно, змістовна дискусія про Україну як члена Альянсу має базуватися на тому, що Україна є демократичною незалежною державою в Європі. І це саме те, що не оскаржується і не пом’якшується жорстоким російським вторгненням", – сказав Столтенберг.

Читайте також: НАТО не впливає на оперативні рішення України на полі бою – Столтенберг

За його словами, цей перший крок заснований на відновленні, наданні військової підтримки Україні, щоб президент рф путін не виграв свою загарбницьку війну.

"Друге, на що ми маємо звернути увагу, – це коли ця війна закінчиться і Україна переможе. Тоді, звичайно, нам потрібно буде забезпечити найвищий рівень оперативної сумісності, коли Україна зможе відійти від стандартів радянської епохи, доктрин, способів функціонування своїх збройних сил. Цей перехід почався, але нам потрібно більше. Нам потрібно реалізувати це швидше", – сказав генсек.

За його словами, різниця між поточною підтримкою, яку Альянс НАТО надає Україні, й довготерміновою програмою допомоги полягає в тому, щоб задовольнити нагальні потреби. Альянс, звичайно, надає зброю, військову підтримку, велику кількість невійськової підтримки, що є тим, що відповідає на нагальні потреби допомоги Україні зараз. Ця програма більш довгострокова. "Йдеться про розбудову інституцій, допомогу в переході, взаємодію, стандарти, доктрини, усе те, що нам потрібно мати для членства", - сказав Столтенберг.

Читайте також: Перемога України у війні відповідає спільним інтересам НАТО і партнерів – Столтенберг

Як повідомляв Укрінформ, міністри закордонних справ НАТО, які продовжили сьогодні зустріч у Брюсселі, обговорили шляхи надання Україні достатніх спроможностей для того, щоб стримати потенційну нову агресію з боку росії та надійно захистити себе від подібної загрози.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-