Україна очікує від Генасамблеї ООН резолюції із закликом покарати росію за злочин агресії - Єрмак

Україна очікує від Генасамблеї ООН резолюції із закликом покарати росію за злочин агресії - Єрмак

Укрінформ
Україна очікує від Генеральної асамблеї ООН ухвалення резолюції, яка закликає покарати росію за злочин агресії.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Офісу Президента, про це керівник ОП Андрій Єрмак заявив на відкритті у Нью-Йорку, за 100 метрів від ООН, у приміщенні 866 United Nations Plaza міжнародної виставки "Україна. Розп’яття. Трибунал".

Виставка відкрилась з ініціативи Офісу Президента України 31 березня – у день звільнення Бучі від російських загарбників. Вона присвячена злочинам росії в Україні і презентується напередодні розгляду в ООН питання створення Міжнародного трибуналу, який покарає росію за злочини агресії.

Виставка організована Національним музеєм історії України у Другій світовій війні за підтримки Офісу Президента. Вона свідчить про російські злочини стосовно мирного населення, дітей та військовополонених, а також міжнародного гуманітарного права та територіальної цілісності України.

На площі близько 2 тисяч квадратних метрів розміщено понад 1000 експонатів, зібраних під час експедицій до щойно звільнених територій, де росіяни тероризували мирне населення.

Єрмак на відкритті виставки заявив, що Україна вважає вкрай важливим створення Міжнародного спеціального трибуналу для керівництва росії.

Читайте також: Дуда: Буча назавжди залишиться символом російських злочинів в Україні

Він повідомив, що станом на кінець березня в Україні зафіксовано 90 тисяч воєнних злочинів.

"Воєнні злочини росії настільки нахабні й очевидні, що Міжнародний кримінальний суд нещодавно видав ордер на арешт президента володимира путіна. Перш за все, головним та первинним злочином, вчиненим президентом росії, є саме акт агресії", – наголосив керівник ОП.

Разом з тим, за словами Єрмака, в агресії проти України винен не лише путін. Десятки людей з його оточення брали участь у її організації.

"Усі ці люди мають отримати по заслугах. Для цього має бути створений спеціальний трибунал, який судитиме і каратиме їх", – пояснив очільник ОП.

За Єрмака, злочин агресії – це фундаментальний материнський злочин, і кожен підозрюваний у його скоєнні має бути притягнутий до відповідальності.

Єрмак нагадав, що в березні минулого року Офіс Президента розпочав кампанію зі створення трибуналу. "Протягом трьох місяців ми отримали підтримку Парламентської асамблеї Ради Європи та Європейського парламенту. Відтоді національні парламенти по всій Європі ухвалили десятки рішень на підтримку цієї ініціативи, – сказав керівник Офісу Президента. – Група з 33 держав, що розробляє операційну модель трибуналу, вже провела друге засідання. Тимчасова прокуратура в Гаазі ось-ось розпочне збір доказів російського злочину агресії. І, нарешті, що дуже важливо, Генеральна асамблея ООН має ухвалити резолюцію, що закликає покарати росію за злочин агресії".

Читайте також: Буча може бути місцем суду над російськими воєнними злочинцями - Шмигаль

Єрмак наголосив, що Україна очікує від Генасамблеї ООН ухвалення резолюції, яка закликає покарати росію за злочин агресії. "Від імені моїх співвітчизників, які страждають, я закликаю всіх вас підтримати цю резолюцію. І прошу вас зробити все можливе, щоб притягнути державу-терориста до відповідальності за скоєні нею злочини", – заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, у відеозверненні з нагоди відкриття виставки Президент України Володимир Зеленський зазначив, що мета агресії росії — знищення українського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-