У парламенті Австрії засудили бойкот Зеленського «друзями путіна» з Партії свободи

У парламенті Австрії засудили бойкот Зеленського «друзями путіна» з Партії свободи

Укрінформ
Чотири австрійські парламентські партії, як правлячі, так і опозиційні, засудили поведінку п’ятої представленої у Національній раді політичної сили – Австрійської партії свободи (FPÖ) – за бойкот нею виступу Президента України і поширення прокремлівських наративів.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Партія свободи була єдиною з парламентських сил, хто виступив проти промови Глави Української держави, яка відбувалася шляхом відеовключення в Національній раді у четвер. Напередодні очільник цієї партії Герберт Кікль заявив, що виступ Президента України як "представника воюючої сторони" в парламенті Австрії є порушенням нейтрального статусу країни.

Після вітального слова голови Національної ради Вольфганга Соботки депутати від FPÖ були єдиними, хто не аплодував появі українського лідера. Натомість на початку виступу Зеленського члени цієї опозиційної партії, яка раніше мала меморандум про співпрацю з кремлівською "Єдиною росією", поставили на свої місця плакати з написами "Місце для миру" і "Місце для нейтралітету" та залишили залу, не ставши слухати слова Президента України про російські воєнні злочини.

У своїх виступах після промови Зеленського представники чотирьох інших партій австрійського парламенту виступили із словами підтримки України та засудження розв’язаної росією війни, а також розкритикували поведінку своїх колег з правопопулістської партії.

Так, речник із зовнішньої політики Австрійської народної партії (ÖVP) Райнгольд Лопатка подякував Володимиру Зеленському "за мужню та рішучу позицію в боротьбі України за свободу проти агресора - росії", що "заслуговує на повагу". Представник партії, головою якої є канцлер Карл Негаммер, заявив, що Україна веде оборонну війну і "Захід не міг відреагувати тут інакше, як підтримати Україну". "Ми віддані нашій системі цінностей, і, звичайно, повинні захищати її від диктаторських режимів, таких як путінський", - додав він.

Читайте також: Австрія не є політично нейтральною і стоїть на боці України – спікер парламенту

Лопатка назвав правильним видачу Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт путіна, додавши, що президент рф, ще "має союзників і підтримку на міжнародному рівні й донині". Йдеться як про постачання росії зброї Іраном та Північною Кореєю, так і про "друзів путіна" в Австрії.

"І навіть тут, в Австрії, як ми бачимо сьогодні, друзі путіна заохочуються лідером партії FPÖ Кіклем представляти меседжі "Радіо москва" тут, в Австрії. І сьогодні знову все було чітко продемонстровано: Кікль –солідарний з путіним, ми ж стоїмо з народом України", - додав речник правлячої партії.

За його словами, промова Президента Зеленського в парламенті "звичайно, є сумісною з нашим нейтралітетом". Лопатка нагадав., що український лідер вже виступав в інших нейтральних державах ЄС – в Ірландії, на Кіпрі, на Мальті – "але там жодна партія не повернулася спиною до народу України, як це зробила сьогодні Партія свободи". "Шкода, що ви демонструєте таку поведінку. Дуже шкода", - підкреслив він.

У партії "Зелені", яка входить до урядової коаліції з ÖVP, також запевнили у солідарності Австрії з Україною та продовженні підтримки українського народу. Речниця партії "Зелені" Єва Ернст-Дзідзич наголосила, що російська загарбницька війна проти України – "це війна не лише проти України та її народу, а війна, яка надзвичайно загрожує стабільності в усьому світі і підриває глобальний безпековий порядок". Вона також підкреслила, що українці заслуговують на "справедливий мир, у якому фантазії путіна про велику державу проваляться".

"І для досягнення такого миру Австрія, особливо з огляду на нашу нейтральність, і надалі буде робити свій внесок. Ми маємо чітку відповідальність: ми повинні стояти на стороні людей, які захищають свої свободу та незалежність, а не на стороні воєнних злочинців та систематичних викрадачів дітей. І так, якщо хтось тут у парламенті і зраджує нейтралітет, то це – FPÖ… І це соромно", - заявила Ернст-Дзідзич.

Голова опозиційної ліберальної партії NEOS Беате Майнль-Райзінгер у своєму виступі висловила вдячність Зеленському та українському народові за "героїчну оборону України та героїчне відстоювання наших європейських цінностей, а також миру та свободи на всьому нашому континенті". За її словами, Україна бореться зараз проти "сліпої деструктивності", а росія веде війну не лише проти України, але й проти Європи та всього Заходу. Вона засудила російські злочини в Україні та задалася питанням, "якого ще воєнного злочину путін не вчинив в Україні".

"І той, хто зараз відвертає погляд в сторону і займає неправильну сторону історії, робить себе колаборантом диктаторських режимів. І мені сьогодні дуже соромно, що також у нас, тут у парламенті, є люди, які не можуть відрізнити жертву від злочинця, які не можуть відрізнити загарбницьку війну від конфлікту", - вказала лідерка NEOS в стороні депутатів Партії свободи.

Заступник голови опозиційної Соціал-демократичної партії Австрії Йорг Ляйхтфрід у своєму виступі також розкритикував проросійську позицію FPÖ. "Якщо за рік тут подається виключно 30 проросійських пропозицій, то це не є ані сигналом до миру, ані сигналом до нейтралітету", - виступив від з критикою в сторону парламентської діяльності Партії свободи.

Читайте також: Зеленський закликав австрійських депутатів приїхати до України

Водночас, як зазначає газета Der Standard, частина соціал-демократів також були відсутні в залі під час виступу Президента України – з 40 депутатів на місцях були лише 18. Не була присутньою і лідерка партії Памела Ренді-Вагнер, що її речниця пояснила хворобою. За інформацією видання, керівництво партії, яка має неоднозначні відносини з росією, рекомендувало своїм членам самим вирішувати, чи брати участь у заході із Зеленським.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у березні 2022 року парламентські партії Австрії не спромоглися досягти згоди щодо запрошення Президента України Володимира Зеленського для виступу у Національній раді. З такою ініціативою виступила ліберальна партія "NEOS", однак це не знайшло підтримки з боку правопопулістської та проросійської "Австрійської партії свободи", у Соціал-демократичній партії Австрії (SPÖ) зайняли позицію вичікування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-