В Україні заміновано територій, як дві Австрії – Зеленський у Національній раді

В Україні заміновано територій, як дві Австрії – Зеленський у Національній раді

Укрінформ
Загальна площа замінованих територій в Україні внаслідок російської агресії становить 174 тисяч квадратних кілометрів, що удвічі більше, ніж площа Австрії.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив у четвер Президент України Володимир Зеленський під час відеовключення у своїй промові в Національній раді Австрії.

"174 тисяч квадратних кілометрів українських територій забруднені мінами та нерозірваними боєприпасами. Ці заміновані території удвічі більші за площу Австрії. Це – сотні тисяч протипіхотних та протитанкових мін, авіаційних бомб, мінометних снарядів та боєприпасів, які не розірвалися і застрягли в полях", - сказав Зеленський.

Він додав, що російські загарбники залишили у будівлях, садах, парках та городах простих жителів тисячі вибухових пристроїв та замасковані гранати, які майже кожного дня забирають життя українців на звільнених територіях. Президент України розповів про випадки, коли загарбники зумисно мінували музичні інструменти, побутові прилади та різні речі перед тим, як залишити українські населені пункти, і наголосив на важливості допомоги Україні в розмінуванні територій.

Читайте також: «Йшли з півночі й несли смерть»: Зеленський показав наслідки агресії рф у Бучі та Ірпені

Під час промови українського лідера у залі австрійського парламенту були присутні федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен, члени федерального уряду, посол України в Австрії Василь Химинець.

Головне суспільне телебачення Австрії ORF, а також приватні мовники Puls 24 та oe24.tv присвятили спеціальні програми виступу Президента України в Національній раді, організувавши як трансляцію промови, так і обговорення експертами її змісту та триваючої російської війни проти України.

Після виступу українського лідера в Національній раді розпочалися дебати парламентських фракцій щодо війни рф проти України.

Очікується, що на пленарному засіданні Національної ради Австрії, яке відбудеться одразу після "парламентського заходу" з промовою Зеленського, розглянуть питання про надання українським вимушеним переселенцям необмеженого доступу до австрійського ринку праці.

Читайте також: росія воює не лише в Україні, вона давно воює з демократією в усьому світі – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, Австрія стала однією з останніх країн-членів ЄС, у парламенті якої виступив із промовою український лідер. Наразі з 27 країн Євросоюзу лише Болгарія та Угорщина поки не надали Президенту України такої можливості.

У березні 2022 року парламентські партії Австрії не спромоглися досягти згоди щодо запрошення Президента України Володимира Зеленського для виступу у Національній раді. З такою ініціативою виступила ліберальна партія "Neos", однак це не знайшло підтримки з боку правопопулістської та проросійської "Австрійської партії свободи", зволікаючу позицію зайняли і в Соціал-демократичній партії Австрії (SPÖ).

Відеозвернення Президента України Володимира Зеленського у Національній раді Австрії 30 березня було організоване не під час чергового засідання цієї нижньої палати австрійського парламенту, а в рамках так званого парламентського заходу на запрошення президента Національної ради Вольфганга Соботки. Це пов’язано з тим, що для виступу глави Української держави на черговій сесії потрібна була згода усіх парламентських партій, однак це блокувала проросійська Австрійська партія свободи (FPÖ).

Очільник партії Герберт Кікль заявив, що його партія виступає і проти промови Президента України на "парламентському заході" у Національній раді, оскільки виступ "представника воюючої сторони у самому серці нашої демократії" є порушенням нейтрального статусу Австрії. Він заявив, що партія висловить свій протест проти виступу Зеленського.

Читайте також: Австрійський бізнес збирається долучитися до відбудови України

Президент Національної ради Вольфганг Соботка напередодні заявив, що не потерпить "словесних атак" з боку FPÖ під час відеовиступу Президента України.

Як повідомляв Укрінформ, 14 червня Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив під час "парламентського заходу" перед Національною радою Республіки Австрія, попри спротив проросійської Австрійської партії свободи.

Фото: Parlamentsdirektion/Johannes Zinner 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-