МОК ризикує увійти в історію як організація, що потурає агресорам - Кулеба

МОК ризикує увійти в історію як організація, що потурає агресорам - Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував рішення Міжнародного олімпійського комітету про допуск російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань.

Про це йдеться в його авторській колонці для французького видання L’Express, повідомляє Укрінформ із посиланням на МЗС України.

У ній міністр підкреслив, що вже понад два десятиліття росія сидить на жорсткій дієті мілітаризму та імперіалізму і використовує типове для спортивних подій зростання шовіністичних настроїв як інструмент, який мотивує росіян проливати кров і закладає підґрунтя для агресії. "У властивій колишньому офіцеру кдб манері путін або використовував спортивні перемоги для зміцнення свого політичного курсу, або відверто та систематично їх фальсифікував", - зауважив Кулеба.

На його переконання, протягом попередніх двох десятиліть світ побачив чимало брудних методів росії, серед яких допінг та підкуп міжнародних спортивних чиновників.

"Для путіна спорт є лише черговим інструментом створення “прекрасного нового світу”, світу без правил. У ньому росія має завжди перемагати - чи то завдяки допінгу, чи то завдяки корупції, війні чи шляхом невимовних страждань сусідніх країн. Як будь-який диктатор, путін вважає, що існує лише одне право: право сили. Все інше – чесність, ввічливість і прозорість – диктатори вважають просто шарадою", - відзначив глава МЗС.

Читайте також: Гутцайт: Докладемо спільних зусиль, аби жоден z-патріот не потрапив на спортивні арени

Кулеба наголосив, що росія вже не перемагає після розв’язування повномасштабного вторгнення і, ніби наркоман, потребує нової дози, розраховуючи отримати її від Міжнародного олімпійського комітету, "який, схоже, має якусь загадкову історичну слабкість до диктаторів".

"Прагнення МОК дозволити участь росіян і білорусів у Олімпійських іграх під нейтральним прапором є ганебним наміром колаборації з черговим геноцидним режимом. Безвідносно до наявності прапора, МОК прагне закрити очі на злочини та дозволити російському диктатору використати спорт заради пропаганди, як це зробив Гітлер у 1936 році", - заявив міністр.

"Спорт поза політикою", кажуть прибічники участі російських та білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях. Вони воліють не помічати той факт, що більшість цих спортсменів є чинними військовослужбовцями. Наприклад, 45 із 71 медалі, які завоювала російська команда на Олімпійських іграх у Токіо, отримали члени Центрального спортивного клубу російської армії. Тобто чинні російські солдати. Самі росіяни цього ніколи не приховували, вони пишаються цим. У росії спорт, державна пропаганда та армія нероздільні", - звернув також увагу глава МЗС України.

Читайте також: Бойкот Олімпіади-2024 через допуск росіян: Польща не виключає створення коаліції країн

Кулеба підсумував, що участь російських та білоруських спортсменів у Олімпійських іграх у Парижі чи будь-якому іншому міжнародному спортивному змаганні неприпустима, тоді як голова МОК Томас Бах "вирішив бути десь посередині".

"На жаль, Міжнародний олімпійський комітет систематично не може знайти у собі сили стати на захист принципів Олімпійської Хартії та ризикує увійти в історію як організація, яка потурає агресорам та прокладає шлях до світу без правил. Ми вже не у 1936 році. Україна не погоджується та ніколи не погодиться з такою ганебною політикою", - заявив насамкінець глава української дипломатії.

Читайте також: У Парижі українці закликали не допустити росіян до участі в Олімпіаді

Як повідомлялося, Міжнародний олімпійський комітет ухвалив рішення, в якому рекомендував міжнародним федераціям допустити спортсменів з росії й білорусі до міжнародних змагань. Згідно з ним спортсмени з російським чи білоруським паспортом змагатимуться як нейтральні індивідуальні атлети.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-