Подоляк про «мирний план» Китаю: Не має логіки й містить протиріччя

Подоляк про «мирний план» Китаю: Не має логіки й містить протиріччя

Укрінформ
Так званий "мирний план" Китаю містить у собі чимало протиріч, у ньому немає збалансованої логіки, зокрема, щодо суверенітету та територіальної цілісності.

Про це під час інтерв'ю виданню Corriere Della Sera заявив радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк, передає Укрінформ.

Він відзначив, що у плані, який представив Пекін, в одному з пунктів йдеться про непорушність суверенітету і територіальної цілісності, а інший закликає до негайного припинення вогню, що означає фактичне закріплення за окупантами тимчасово захоплених територій. А це вже порушення суверенітету й територіальної цілісності.

"У ньому немає деталей, немає збалансованої логіки. В одному з пунктів йдеться про непорушність суверенітету і територіальної цілісності, а в іншому – про необхідність негайного припинення вогню, що означає саме передачу окупованих територій росії: але це абсолютне протиріччя. Мирний план не може будуватися на задоволенні інтересів агресора, він має починатися з примусового виведення російських військ з України", – наголосив Подоляк.

Читайте також: «Припинення вогню» неможливе до виведення військ рф з України - Подоляк

Щодо можливої пропозиції Китаю відійти на межі до 24 лютого 2022 року, радник голови ОП наголосив, що це не має сенсу після десятків тисяч смертей та ефективної оборони своєї землі. Крім того, будь-який компроміс та статус-кво призведе до нового загострення.

Водночас радник голови ОП вважає, що Китай не буде постачати зброю росії, адже таким чином Пекін поставить під загрозу свої торгівельні зв'язки.

Читайте також: росія і Китай намагаються зруйнувати світовий порядок – Білий дім

Крім того, Подоляк переконаний, що прагматичність китайського керівництва не дозволить їм постачати зброю країні, яка перебуває на межі краху, тим паче що китайське законодавство забороняє надавати зброю країнам, які перебувають у стані війни.

Як повідомляв Укрінформ, голова Цзіньпін відвідає росію з державним візитом 20–22 березня. Раніше в китайському ЗМІ заявляли, що глава КНР відстоюватиме «об’єктивну й неупереджену» позицію Китаю щодо російсько-української війни й просуватиме необхідність мирного врегулювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-