Важливо розпочати перемовини про вступ України в ЄС до виборів у Європарламент - Кубілюс

Важливо розпочати перемовини про вступ України в ЄС до виборів у Європарламент - Кубілюс

Укрінформ
Перемовини про вступ України в Європейський Союз необхідно розпочати вже цього року, адже наступного року відбудуться вибори в Європарламент, через які не можна очікувати значних геополітичних рішень.

Про це заявив литовський європарламентарій Андрюс Кубілюс під час онлайн-дискусії НАДС «Рolicy Talk» про реформу публічного управління, передає кореспондент Укрінформу.

«Чому важливо розпочати перемовини вже цього року? Дуже просто: через те, що наступний рік в Європейському Союзу стане роком виборів в Європейський парламент, що означає: вибори відбудуться у травні, тоді Європейська комісія буде також заново заснована. Цілий рік піде на певні внутрішні процеси і перестановки. Саме тоді, відповідно до європейських традицій, ми не можемо очікувати якихось великих, значних геополітичних рішень», - зазначив Кубілюс.

Кубілюс наголосив і на важливості представлення позитивного звіту Єврокомісії вже у жовтні цього року, бо тоді Комісія може рекомендувати розпочинати перемовини.

На переконання євродепутата, тоді необхідно буде наполягати, щоб ЄС створив «амбітний порядок денний для цих перемовин», у рамках якого Україні треба буде продемонструвати результати.

Читайте також: Перемога України буде найважливішим кроком до вступу у НАТО – Блащак

За його прогнозом, після початку переговорів про вступ України в ЄС можна очікувати, що приблизно у 2027 році вони можуть підійти до свого завершення. Адже саме цього року Литва вдруге головуватиме в ЄС і зможе відіграти важливу роль на останньому етапі перемовин.

Також Кубілюс відзначив, що для набуття членства в таких термінах, Україні необхідно до 2025 року завершити повне входження на Єдиний ринок Євросоюзу.

«Звісно, знадобиться, щоби ви дуже швидко рухалися вперед, робили великі кроки із запровадження європейських стандартів у себе на ринках, щоби бути конкурентноздатними на Європейському ринку», - застеріг європарламентарій.

Читайте також: Євродепутат: Україна може вступити до НАТО у 2024 році, а до ЄС - у 2029

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня 2022 року глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Фото: http://ru.delfi.lt

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-