Євродепутат: Україна може вступити до НАТО у 2024 році, а до ЄС - у 2029

Євродепутат: Україна може вступити до НАТО у 2024 році, а до ЄС - у 2029

Укрінформ
Литовський європарламентарій Андрюс Кубілюс вважає, що Україна може вступити до НАТО у 2024 році, а до Європейського Союзу – у 2029.

Про це він сказав у інтерв’ю Європейській правді, передає Укрінформ.

"...Визнаю: не все так просто. Але ми все ж таки бачимо перспективу повного членства України в ЄС у 2029 році", - заявив політик.

Він нагадав, що у резолюціях Європарламенту записано, що переговори з Україною щодо вступу до ЄС мають розпочатися 2023 року. «І ми хочемо, щоб вони проходили так, як із Центральною Європою. У Литви на переговори з ЄС пішло три роки, у Польщі чотири роки – це країна велика, співмірна з Україною», - сказав Кубілюс.

Як він зауважив, у Європарламенті є думка, що переговори з Україною можуть добігти кінця до 2027 року, коли Литва головуватиме в Євросоюзі. «Ще рік-два потрібно на ратифікацію договору в усіх 27 членах ЄС. Якщо працювати в гарному темпі, то можна сподіватися, що вже 2029 року Україна зможе брати участь у виборах Європейського парламенту як повноцінний член ЄС», - зазначив євродепутат.

Читайте також: Столтенберг впевнений, що саміт НАТО за участю Зеленського стане сильним знаком солідарності

Щодо вступу України до НАТО, то, на думку Кубілюса, у «кращому разі» це було б можливо на саміті у Вільнюсі, у липні 2023 року, але малоймовірно.

«Але після Вільнюського саміту наступного року буде саміт у Вашингтоні. І в мене є відчуття, що ми у Вільнюсі можемо зробити хорошу підготовчу роботу, а у Вашингтоні наступного року – закінчити її», - сказав литовський політик.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня 2022 року глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-