Україна розробляє національний компенсаційний механізм – Стефанчук

Україна розробляє національний компенсаційний механізм – Стефанчук

Укрінформ
Україна наразі розробляє національний компенсаційний механізм, який разом із нормами міжнародного права дозволить стягнути з росії збитки, завдані Україні російською війною.

Про це під час міжнародної конференції у Львові United for Justice повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, передає кореспондент Укрінформу.

«Проблема з якою нам треба буде розібратися – це співвідношення міжнародного компенсаційного механізму з національним, щоб тут не було подвоєння відшкодування шкоди або навпаки не було можливості її відшкодувати якимось (стороннім – ред.) особам», - сказав Стефанчук.

Читайте також: Шмигаль закликає активніше надавати дані до Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна

За його словами, Верховна Рада робить багато в цьому напрямку. Зокрема, депутати проголосували законопроєкт № 7198, яким легалізували відповідний компенсаційний механізм для осіб, що втрати своє житло.

«Компенсація державою можлива за умови джерел фінансування, і важливими тут є зміни до Закону України «Про санкції». Я про це вже говорив на міжнародному рівні, і тепер ми маємо перейти на національний рівень. Я хочу наголосити, що в нас уже були застосовані стягнення з росії і є практика їх застосування. Зокрема, це рішення ВАКСу, який розглядає питання за зверненням Міністерства юстиції. Уже є 12 таких рішень. Це початок, але вже хороший приклад того, як ми можемо діяти на національному рівні», - додав Стефанчук.

Голова Верховної Ради вважає, що на національному рівні потрібно розширювати підстави та можливості компенсації.

Читайте також: Стефанчук обговорив з Мецолою шлях України до повноправного членства в ЄС

«В Україні залишається чинною стаття 79 Закону України «Про приватне право», яка передбачає абсолютний імунітет російської федерації від переслідувань. Мені здається, що сьогодні нам треба над цим працювати і я хочу повідомити, що у Верховній Раді вже зареєстровано законопроєкт №7520 та два альтернативні до нього, які розв'яжуть це питання. Зараз воно знаходиться на розгляді комітету правової політики і я думаю, що там знайдуть правильне рішення», - сказав Стефанчук.

Окрім того, потрібно розв'язати питання щодо стандартизації нарахувань завданої шкоди, яка буде обліковуватися у реєстрах, тому що існуючий механізм регулює лише загальні засади.

«Мені здається, що сьогодні в Україні настав час говорити про запровадження спеціального воєнного делікту. Тобто делікту, який буде забезпечувати компенсацію шкоди, не враховуючи загальноприйнятий, де потрібно враховувати протиправність діяльності, встановлювати особу, яка її вчинила, встановлювати питання, пов’язані з виною цієї особи, шукати наслідковий зв'язок, тощо… путін повинен отримати чек за цю війну. Це має заплатити росія, а не платники податків Америки, Європейського Союзу, Англії чи інших країн, які підтримують Україну. Наша задача, щоб до позицій у цьому чеку не було жодних юридичних запитань», - додав Стефанчук.

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна спільно з партнерами працює над створенням механізму конфіскації російських активів, які можна буде направити на відновлення України, і він складатиметься з чотирьох елементів, серед яких – міжнародний реєстр збитків.

Фото: Руслан Стефанчук, ФБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-