Єрмак: Міжнародний трибунал для агресора може вберегти світ від нової глобальної бійні

Єрмак: Міжнародний трибунал для агресора може вберегти світ від нової глобальної бійні

Фото, відео
Укрінформ
Світ потребує якнайширшого міжнародного інституту відповідальності рф за агресію проти України з найвищим рівнем визнання, за допомогою якого можна буде завдати потужного правового удару по конкретних злочинцях.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, виступаючи на конференції United for Justice у Львові, передає Укрінформ із посиланням на сайт глави держави.

«Справедливість врятує світ. Вберегти його від нової глобальної бійні може ефективна система міжнародного правосуддя, насамперед міжнародний трибунал для агресора», – зазначив Єрмак під час участі у панелі International Communities Response for Accountability.

Він наголосив, що сьогодні для тисяч людей в Україні їхні власні домівки після влучання російських ракет перетворилися на могили. Зокрема, так нещодавно сталося в Запоріжжі.

«Терор проти цивільного населення, захоплення заручників, катування, позасудові страти й масові вбивства – один із ключових елементів російської стратегії. За останній рік ми зареєстрували понад 70 тисяч воєнних злочинів та злочинів проти людяності. У кожному деокупованому населеному пункті знаходимо численні поховання людей зі слідами насильницької смерті. Кількість жертв зараз з’ясувати неможливо, але рахунок іде вже на десятки тисяч», – розповів керівник ОП.

Як акцентував Єрмак, росіяни методично нищать цивільну інфраструктуру в Україні, щоб створити нелюдські умови існування для мільйонів громадян та спричинити гуманітарну катастрофу. Крім того, російські війська цілеспрямовано руйнують на території нашої країни лікарні, школи, університети, масово знищують пам’ятки культури, що є частиною їхнього плану.

«Є інша частина – про неї неможливо говорити без емоцій. Це масові зґвалтування. Це масові депортації, масові викрадення дітей. Це масове промивання мізків юним українцям, силоміць вивезеним до росії. На сьогодні зареєстровано понад 16 тисяч випадків примусового вивезення українських дітей. І це лише задокументовані факти. Дітей силоміць розлучають із батьками, вивозять у фільтраційні табори, забирають у підвали катівень, а потім відправляють до росії. Як сподіваються окупанти, назавжди», – розповів очільник ОП.

Він зауважив, що українські правоохоронці разом із міжнародними партнерами розслідують усі ці злочини, а Міжнародний кримінальний суд працює, аби притягнути до відповідальності винних у геноциді та воєнних злочинах.

«Однак нам потрібна система, комплексний та всеосяжний підхід. І можу з упевненістю сказати: якщо ви тут, ви точно на світлому боці й добре розумієте, наскільки важливо об’єднати людей зі всього світу заради спільної безпеки. А вона неможлива без справедливості», – наголосив керівник Єрмак, звертаючись до учасників заходу.

За його словами, основним елементом цієї системи має стати міжнародний трибунал для тих, хто скоїв головний злочин – злочин агресії, який лежить в основі всіх інших злочинів проти людяності.

Читайте також: Президент: Збираємо максимальну підтримку для трибуналу щодо агресії рф проти України

Найближчим часом у Гаазі почне працювати Interim Prosecutor's Office, який займатиметься збором доказів злочину агресії. Україна також чекає на резолюцію Генеральної Асамблеї ООН, яка закличе до покарання росії за злочин агресії, повідомив Єрмак.

«Мусимо покарати тих, хто розпочав цю війну. Покарати предметно й показово. Бо цей агресор уже не зупиниться сам. А інші знатимуть, що жодних правил у світі більше не існує. Тож усе дозволено – аж до винищення цілих держав і народів», – акцентував керівник Офісу Президента.

Читайте також: Президент Латвії: Створення трибуналу щодо злочинів рф має важливе значення для всього світу

Також він нагадав, що росія не лише напала на Україну – вона навмисно спричинила енергетичну кризу в Європі, застосовує ядерний шантаж світу, шантажує голодом найуразливіші країни та завдає неймовірної шкоди довкіллю.

Водночас Єрмак зауважив, що деякі держави висловилися за гібридний трибунал, але Україна не може пристати на таку пропозицію: «Цей варіант для нас неприпустимий, тому що ми не маємо гарантій, що це дасть змогу зняти недоторканність із керівництва країни-терориста. І це головна проблема гібридного проєкту».

Два інші варіанти – це створення спеціального трибуналу на основі угоди між Україною та ООН з ухваленням відповідної резолюції Генасамблеї та формування трибуналу на основі багатосторонньої відкритої міжнародної угоди між державами цивілізованого світу. Ці два шляхи, як наголосив керівник ОП, є прийнятними і свідчать про готовність міжнародної спільноти завдати потужного правового удару по конкретних міжнародних злочинцях.

Читайте також: Ідея «гібридного трибуналу» неприпустима для України - Єрмак

«Світ потребує якнайширшого міжнародного інституту відповідальності за агресію з найвищим рівнем легітимності та визнання. Тільки так ми зможемо зняти всі суперечливі питання, включно з особистим і функціональним імунітетом усіх, хто розв’язав цю війну та веде її», – сказав Єрмак, додавши, що справедливість обов'язково має перемогти та врятувати світ.

Як повідомляв Укрінформ, у п'ятницю у Львові відбулася конференція United for Justice - «Об’єднані заради справедливості» або «юридичний Рамштайн».

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-