Покарання проросійських сил повинне мати серйозне юридичне підґрунтя - «Слуга народу»

Покарання проросійських сил повинне мати серйозне юридичне підґрунтя - «Слуга народу»

Заява
Укрінформ
Фракція «Слуга народу» у Верховній Раді виступає за правомірне покарання проросійських політичних сил.

Відповідну заяву речниця фракції Юлія Палійчук оприлюднила в Телеграмі, повідомляє Укрінформ.

Так, у заяві наголошується, що «Слуга народу» виступає за притягнення до юридичної та політичної відповідальності всіх проросійських політиків, які причетні до розпалювання війни, поширення ворожої пропаганди, колабораціонізму та підтримки держави-агресора.

Нагадується, що від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україні заборонено діяльність проросійських політичних сил, а їхні лідери отримали реальні вироки за вчинені злочини або обґрунтовані підозри у справах, за якими тривають розслідування.

Підкреслюється, що це відбувається у суворій відповідності до законів та Конституції України. «І це те, що відрізняє нас від зла і беззаконня, з яким ми боремося на фронті. Навіть у час жорстоких боїв і терористичних атак на мирні міста, Україна залишається правовою державою і діє відповідно до взятих на себе міжнародно-правових зобов’язань. Тому ми виступаємо за те, що покарання проросійських сил за вчинені злочини повинне мати серйозне юридичне підґрунтя, яке не викликатиме сумнівів ні в українських, ні в міжнародних судах», – відзначається в заяві.

Зауважується, що низка одіозних представників проросійського руху вже втратила свої депутатські мандати, і це сталося виключно в правовий спосіб.

«Ми підтримуємо і будемо підтримувати усі законні та конституційні методи позбавлення залишків політичного впливу усіх представників проросійських сил. Але ми не готові підтримувати волюнтаристські та юридично нікчемні ініціативи, які лише підігрують проросійським силам, залишаючи їм шанс на юридичне оскарження і політичну реабілітацію в майбутньому», – додається в заяві.

Фракція «Слуга народу» закликає всіх утриматися від спекуляцій на чутливій для суспільства проблемі, розв'язання якої потребує внесення змін до Конституції, що неможливо зробити в період воєнного стану. Водночас фракція закликає політиків, науковців, громадянське суспільство зосередити зусилля на пошуку правового механізму, який дозволить досягнути бажаного в законний спосіб.

Читайте також: Президент передав до Ради запит стосовно мандатів представників ОПЗЖ

Як повідомлялося, народний депутат Олег Дунда (парламентська фракція «Слуга народу») ініціював збір підписів під зверненням до Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука щодо позбавлення повноважень парламентарів, обраних від заборонених проросійських партій.

Рух ЧЕСНО звернувся до Дунди із запитом щодо зібраних підписів. За словами депутата, ставити підписи під ініціативою відмовилися голова фракції «Слуга народу», перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко, а також майже вся фракція «Батьківщина».

Читайте також: СБУ викрила депутата ОПЗЖ, який «передав» росіянам заводи на Запоріжжі

Як відомо, процедура позбавлення народного депутата мандату передбачена виключно Конституцією України. Так, згідно з 81 статтею Конституції України, повноваження народних депутатів припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради.

Окрім того, повноваження народного депутата достроково припиняються у разі:

1) складення повноважень за його особистою заявою;

2) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

3) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

4) припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України;

5) якщо впродовж двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;

6) невходження депутата, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу парламентарія зі складу такої фракції;

7) його смерті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-