Перший дзвінок у новому році: фон дер Ляєн обговорила із Зеленським допомогу ЄС для України

Перший дзвінок у новому році: фон дер Ляєн обговорила із Зеленським допомогу ЄС для України

Укрінформ
Під час першого у новому році дзвінка в Україну Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у розмові з Президентом Володимиром Зеленським підтвердила непохитність європейських партнерів у підтримці України та її народу у боротьбі проти російської агресії.

Як повідомляє Укрінформ, про це Урсула фон дер Ляєн написала на власній сторінці в мережі Twitter.

«Під час першої телефонної розмови у новому році з Президентом України Зеленським я передала щиросердну підтримку та найкращі побажання у 2023 році для народу України. ЄС буде стояти поряд із вами, так довго, як це буде потрібно. Ми підтримуємо вашу героїчну боротьбу. Бій за свободу та проти жорстокої агресії», - написала Президент Єврокомісії.

Своєю чергою, глава держави повідомив у Телеграмі, що вони також обговорили отримання першого траншу макрофінансвої допомоги, генераторів та модульних будинків.

"Радий почати рік із розмови з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Подякував за неослабну підтримку з боку ЄС. Чекаємо першого траншу макрофіну вже в січні, першої партії енергоощадних ламп, шкільні автобуси, генератори й модульні будинки", - зазначив Зеленський.

За його словами, лідери також скоординували кроки щодо саміту Україна–ЄС.

"Відчуваємо підтримку та прямуємо до перемоги разом", - наголосив Зеленський.

Читайте також: Єврокомісія виділяє €100 мільйонів на відбудову зруйнованих українських шкіл

Як зазначають у пресслужбі ОП, глава держави поінформував очільницю Єврокомісії про ситуацію на полі бою та наслідки регулярних російських обстрілів ракетами й дронами цивільної інфраструктури.

Президент Єврокомісії зі свого боку запевнила у незмінній солідарності з Україною та наголосила, що Євросоюз стоятиме пліч-о-пліч із Україною в боротьбі з агресором й у 2023 році, до її перемоги. Співрозмовники також обговорили шляхи зміцнення потужності ЗСУ через постачання відповідної зброї.

Окремою темою розмови стала реалізація нової програми макрофінансової допомоги Україні обсягом 18 млрд євро. Зеленський наголосив на важливості отримання першого траншу цієї допомоги у розмірі 3 млрд євро вже у січні.

Глава держави також подякував за активне залучення Єврокомісії до реалізації низки гуманітарних ініціатив в Україні. Сторони домовилися, що перші 15 млн LED-ламп, профінансовані ЄК, надійдуть у січні.

Крім того, Президент відзначив важливість швидкої практичної реалізації та залучення держав-членів ЄС до ініціативи першої леді щодо закупівлі шкільних автобусів для постраждалих регіонів України. Співрозмовники обговорили реалізацію проєкту з відбудови 74 зруйнованих українських шкіл, на фінансування якого Євросоюз виділив 100 млн євро. Президент висловив сподівання, що заклади будуть реконструйовані до вересня.

Зеленський також поінформував Урсулу фон дер Ляєн про перебіг виконання Україною семи рекомендацій Єврокомісії, які були надані у зв’язку зі здобуттям країною статусу кандидата на членство в ЄС. Президент ЄК відзначила надзвичайно великий прогрес, досягнутий Україною на цьому шляху.

Водночас глава держави наголосив на налаштованості української сторони невдовзі завершити відповідну роботу з тим, щоб уже цього року розпочати передвступні переговори.

Як повідомлялося, саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-