Нобелівська лауреатка Матвійчук: Міжнародна система безпеки - в руїнах, як український Маріуполь

Нобелівська лауреатка Матвійчук: Міжнародна система безпеки - в руїнах, як український Маріуполь

Укрінформ
Міжнародна система миру і безпеки сьогодні в руїнах, як український Маріуполь. Потрібна кардинальна її реформа.

Про це заявила правозахисниця, лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук в інтерв'ю Укрінформу.

За її словами, "оцінку цій системі дала російська ракета, яка вбила у власній квартирі в Києві журналістку Віру Гирич у той момент, коли генеральний секретар ООН був тут з офіційним візитом, і росія, звичайно, про це знала. (Під час візиту в українську столицю генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша 28 квітня 2022 року російські військові завдали ракетних ударів по Києву. Одна із ракет влучила у житловий будинок у Шевченківському районі столиці. Внаслідок цього обстрілу загинула журналістка Радіо Свобода Віра Гирич, постраждали 10 осіб – ред.) Ось це – оцінка всій цій системі. Вона в руїнах, як український Маріуполь".

Читайте також: Нобелівська лауреатка Матвійчук: рф слід виключити з Радбезу ООН, для цього є юридичні можливості

Як наголосила Матвійчук, "це ілюзія, що є якась міжнародна система миру і безпеки. Українці, як ніхто, можуть сказати. А до них – люди в Сирії, в Афганістані, в М’янмі, зараз йдуть протести в Ірані – я можу перераховувати далі, – (які свідчать – ред.), що ця система не захищає людей ні від авторитарних режимів, ні від війни".

Нобелівська лауреатка зазначає, що міжнародна система миру і безпеки "не виконує мандат, заради якого була створена. І треба чесно розбиратися – чому? Тому, що це все ж таки система ООН, яка набагато краща і побудована на більш правильних принципах, ніж її попередниця Ліга Націй. І, звичайно, мені виглядає, що це – небезпечний світ не тільки для українців, а для будь-якої людини, тому що, виходить, що життя цієї людини, її безпека, чи будуть захищатися права і свободи цієї людини, – все це залежить не від міжнародної системи, не від міжнародного права і якоїсь архітектури, яка була створена на її підтримку – комітети, спецдоповідачі, робочі групи, місії – не від цього всього. А виключно від того, чи живе вона в країні з могутнім військовим потенціалом. І, якщо цей стиль мислення буде поширений по планеті, то це буде дуже небезпечна планета для життя. Бо тоді це означатиме, що кожна країна має інвестувати в зброю. І, звичайно, всі захочуть інвестувати в новітню зброю, всі захочуть створювати ядерні, якісь інші арсенали. І перестануть вкладати гроші в належній кількості в освіту, охорону здоров’я, якісь наукові винаходи і прогреси, розв'язання глобальних проблем, як от зміна клімату. І це – світ тупиковий, тому що, коли зростає військовий арсенал, рано чи пізно, – як ми знаємо з театрального мистецтва, – рушниця має вистрілити".

"Тому цю систему треба переробити. Нам потрібна кардинальна реформа. І я відразу в день, коли була оголошено Нобелівську премію миру і те, що ми стали її лауреатами, сказала, що потрібно виключити росію з Ради безпеки ООН. І це має бути першим кроком до цієї реформи", – наголосила Матвійчук.

Як повідомляв Укрінформ, лауреатами Нобелівської премії миру 2022 року стали керівник білоруського правозахисного центру "Вясна" Алесь Біляцький, російська правозахисна організація "Меморіал" та українська правозахисна організація "Центр громадянських свобод".

Повну версію інтерв’ю очікуйте незабаром на сайті Укрінформу і на ютуб-каналі Ukrinform.TV

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-