Нобелівська лауреатка Матвійчук: рф слід виключити з Радбезу ООН, для цього є юридичні можливості

Нобелівська лауреатка Матвійчук: рф слід виключити з Радбезу ООН, для цього є юридичні можливості

Відео
Укрінформ
росію потрібно виключити з Ради безпеки ООН, і є юридичні можливості це зробити.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила Олександра Матвійчук – українська правозахисниця, голова "Центру громадянських свобод", який став першим в історії незалежної України лауреатом Нобелівської премії миру.

Як відомо, 26 грудня Україна ініціювала комплексний процес, спрямований на позбавлення росії статусу постійного члена Ради безпеки ООН та виключення її з ООН у цілому.

У відповідь на запитання, чи можна рф виключити з Радбезу, хто має прийняти рішення про її виключення і позбавлення права бути постійним членом Ради безпеки ООН, Матвійчук сказала: "Виключити її потрібно, і є юридичні можливості це зробити. Є можливість голосування на Генеральній асамблеї ООН, але це означає, що ми маємо зібрати щонайменше 2/3 голосів країн за виключення".

На переконання нобелівської лауреатки, "це потрібно зробити, тому що система, яка була створена після Другої світової війни її переможцями, дала країнам – окремим – невиправдані індульгенції, які вони почали використовувати так, що це взагалі йде врозріз з усіма нормами і духом Статуту Організації Об’єднаних Націй. Я в першу чергу про росію кажу, але можна говорити і про зловживання інших країн. Тобто, нам потрібно, щоби країни-учасниці Генеральної асамблеї сказали: ні, ця архітектура не працює, ця Рада безпеки не виконує свої функції, вона не гарантує безпеку, вона навіть не здатна вирішити питання допомоги людям і покарання воєнних злочинців".

Читайте також: Глава МЗС Естонії підтримав виключення росії з Радбезу ООН

Матвійчук нагадала, "що кілька разів Рада безпеки розглядала подання про передачу злочинів, які вчиняються в Сирії над цивільним населенням до Міжнародного кримінального суду. І кілька членів Ради безпеки (серед них – росія) постійно ветували оцю передачу. Тобто, навіть на це вона не спроможна, Рада безпеки ООН, вона не працює".

Стосовно правомірності перебування рф у Радбезі ООН голова ЦГС зауважила, що "були дуже хороші дослідження українських вчених. І вони звернули увагу на простий факт, що перед тим, як заходити вже не як Радянському Союзу, а як росії до Ради безпеки, не було проведено голосування, як це проходило з попередніми країнами, які були в такій ситуації, в яких змінювалася назва, конституція – це не було дотримано стосовно росії".

Читайте також: Членство росїі в ООН: від сумнівів – до вигнання

"Але, менше з тим, тут не питання навіть її правомочності перебування – тоді, хоча воно важливе. А питання, що зараз вона не може бути членом Ради безпеки ООН", – наголосила Матвійчук.

Як повідомлялося, Україна ініціювала комплексний процес, спрямований на позбавлення росії статусу постійного члена Ради безпеки ООН та виключення її з ООН у цілому.

Читайте також: Україна хоче провести мирний саміт в ООН, але без росії - Кулеба

Президент Європейської ради Шарль Мішель виступає за розроблення механізму, який приведе до призупинення членства росії у Раді безпеки ООН через її агресію проти України.

За даними МЗС України, росія системно блокує рішення в Організації Об'єднаних Націй: 31 раз із 1991 року рф застосувала вето в Раді безпеки ООН, що майже вдвічі більше, ніж будь-який інший постійний член Радбезу.

Повну версію інтерв’ю очікуйте незабаром на сайті Укрінформу і на ютуб-каналі Ukrinform.TV.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-