G7 стоятиме на боці України, доки буде потрібно

G7 стоятиме на боці України, доки буде потрібно

Заява
Укрінформ
Країни «Групи семи» обіцяють продовжувати підтримувати Україну, посилювати санкції проти рф і, якщо буде потрібно, проти білорусі, а також працювати над притягненням російських злочинців до відповідальності.

Про це йдеться у заяві міністрів закордонних справ G7 – Великобританії, Італії, Канади, Німеччини, США, Франції і Японії, а також високого представника Європейського Союзу за результатами їх 12-ї зустрічі цього року, передає Укрінформ.

Масовими та безпідставними атаками на критично важливу інфраструктуру України, зокрема на системи енерго-, тепло- та водопостачання, з використанням ракет та іранських безпілотників рф намагається тероризувати мирне населення.

«Учасники G7 нагадали, що невибіркові атаки та напади на мирних жителів або цивільні об'єкти є військовими злочинами», - йдеться у заяві, розміщеній на сайті МЗС Німеччини, яка головувала в групі у 2022 році.

Читайте також: Глави МЗС країн G7 домовилися посилювати ППО України

Дипломати підкреслили активізацію зусиль для підтримки українського народу цієї зими, зокрема, після міжнародної конференції, що відбулася в Парижі 13 грудня. Вирішивши підтримувати реконструкцію і економічне відновлення України, члени G7 нагадали про важливість координації міжнародної підтримки і привітали нещодавню домовленість лідерів G7 створити платформу для координації донорів.

«Члени G7 зобов’язалися активізувати та тісно координувати свої зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовій техніці та оборонному обладнанні, зокрема, у сфері протиповітряної оборони. Вони підкреслили, що це необхідно для порятунку життів і запобігання подальшим стражданням мирних жителів», - йдеться у заяві.

Члени G7 також підтвердили свою рішучість продовжувати координувати фінансову, матеріальну, гуманітарну, оборонну, політичну, технічну та правову підтримку для допомоги Україні у захисті її суверенітету та територіальної цілісності.

Міністри підтвердили відданість безпрецедентним скоординованим санкціям у відповідь на агресивну війну рф проти України. Члени G7 продовжуватимуть економічний тиск на росію та на тих, хто обходить або підриває обмежувальні заходи. Вони також будуть заохочувати треті країни приєднатися до зусиль «Групи семи», в тому числі, щодо скорочення доходів рф від експорту нафти шляхом використання ліміту ціни за барель «морської сирої нафти» російського походження, який просуває коаліція (Price Cap Coalition).

Члени G7 повторили, що використання росією енергоносіїв і продовольства як зброї має особливий вплив на найбільш вразливі спільноти світу, а поширення росією дезінформації та неправдивих звинувачень, безвідповідальна ядерна риторика рф, а також окупація та мілітаризація росією Запорізької АЕС є неприпустимими. Члени G7 підтвердили свою повну підтримку діяльності Міжнародного агентства з атомної енергії щодо створення безпечної зони на Запорізькій АЕС.

Читайте також: Президент назвав кількість російських військ на Запорізькій АЕС

У заяві міститься також попередження мінську: «Будь-яка подальша активна участь у незаконній загарбницькій війні росії суперечила б волі та прагненням білоруського народу. Якщо білоруська влада більш безпосередньо втягне білорусь у війну Росії, G7 накладе на режим нищівні додаткові санкції».

Підписанти у черговий раз закликали білоруську владу припинити заохочувати російську агресивну війну, надаючи підтримку російським військовим і дозволяючи російським збройним силам використовувати свою територію.

Члени G7 високо оцінили мужність українського народу в його боротьбі за свою країну. G7 рішуче підтримує зусилля, спрямовані на забезпечення негайної фінансової стабільності України та сприяння її реконструкції та відновленню з просуванням до процвітаючого, сталого майбутнього, і заохочує Україну до її програми реформ. Вони залишалися відданими повній підтримці України для забезпечення її вільного та демократичного європейського майбутнього.

Міністри знову засудили незаконну, невиправдану та неспровоковану агресивну російську війну проти України та заявили про свою повну солідарність і непохитну підтримку України та її народу стільки, скільки буде необхідно. Вони підтвердили свою непохитну відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Глави МЗС повторили своє рішуче засудження спроби росії незаконно анексувати українську територію, що ніколи не буде визнано. Вони також засудили звірства, вчинені російськими військами. Члени G7 підкреслили, що військові злочини не повинні залишатися безкарними та наголосили на необхідності притягнути путіна і інших винних в агресії до відповідальності згідно з міжнародним правом.

Читайте також: В Україні очікують, що ембарго на нафту зменшить прибуток рф на 50%

Члени G7 привітали та підтримали зусилля президента Зеленського щодо сприяння справедливому та тривалому миру. Росія може припинити цю війну негайно, припинивши напади на Україну, повністю та безумовно вивівши свої війська та техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Члени G7 знову закликали Росію зробити це «невідкладно».

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 21 грудня здійснив першу після початку повномасштабного вторгнення закордонну поїздку. Він відвідав США, де зустрівся з Президентом Джозефом Байденом і виступив у Конгресі.

Повертаючись додому, Зеленський провів зустріч із Президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-