Візит Зеленського до США: багато хороших новин оприлюднено, набагато більше – за кадром

Візит Зеленського до США: багато хороших новин оприлюднено, набагато більше – за кадром

Укрінформ
ЗСУ під силу зробити 2023 рік переможним. Інвестиції в оборону України збільшуватимуться. Передача систем ППО Patriot — лише перша “ластівка”

Перша від 24 лютого закордонна поїздка президента України Володимира Зеленського до США, де він зустрівся зі своїм американським візаві Джо Байденом, а також блискуче виступив перед Конгресом — завершилася. Проте й досі залишається топ-темою. Фактично всі попередні очікування від візиту справдилися. Глава держави повертається додому з хорошими новинами, зокрема щодо посилення обороноздатності країни. Україна отримала черговий пакет допомоги на майже $2 млрд і “вишенька” — батарею Patriot. Важливого розуміти, що це лише старт. Свого часу так було і з HIMARS. Тобто спочатку ми отримали лише кілька одиниць, а потім, коли ЗСУ знищили цими РСЗВ сотні ворожих складів боєприпасів, військових баз і командних пунктів, — нам дали значно більше.

Втім, не комплексами Patriot єдиними. Мета візиту Зеленського у Вашингтон була значно глибшою. Тож які підсумки, що важливого слід виокремити, які головні акценти?

Невдовзі наше військо побачать ту зброю, на яку давно чекає”

“Видно, що візит був підготовлений на досить високому рівні. Дуже потужний виступ президента Зеленського, з чіткими акцентами. Відповідна реакція зі сторони Байдена та й загалом представників американської влади. Гадаю, що ті завдання, які перед собою ставив глава української держави напередодні — виконані”, - саме так оцінює поїздку Зеленського до США політолог Ігор Рейтерович.

Більш того, на його думку, це гарне дипломатичне завершення енпічного для України року. США — це наш стратегічний партнер №1.

“Усе було вдало, вчасно і важливо”, - додав експерт.

Найголовніше в цьому візиті — це підтвердження двопартійної підтримки України. Зрештою, візит можна також назвати елементом впливу на внутрішньоамериканський процес. Тобто певною мірою в ньому був зацікавлений і Байден. Це важливо для ухвалення бюджету.

Виступ президента України Володимира Зеленського у Конгресі США
Виступ президента України Володимира Зеленського у Конгресі США

“Значна частка грошей передбачена для України. А рішення — за Конгресом. Тож Зеленський своїм візитом не просто нагадав, що насправді відбувається в нашій державі, а й показав наочно, чому підтримка є вкрай необхідною”, - каже політолог.

Другий важливий момент — це недвозначний сигнал, який Зеленський та Байден послали путіну.

“Публічно було сказано, щоби в москві не сподівалися на зменшення допомоги Україні, а що навпаки — підтримка лише посилюватиметься. А тому — час робити певні висновки”, - каже пан Рейтерович.

Третій наслідок — тема перемовин.

“Нагадаю, що напередодні різноманітні проросійські джерела, зокрема в Телеграм-каналах, намагалися розігнати зраду, мовляв, в США на Зеленського тиснутимуть, змушуватимуть його до якихось мирних переговорів з путіним, - звертає увагу політолог.

Що ж, цю тему й справді піднімали, але робили це в дуже правильному контексті. Вкотре була озвучена позиція, і важливо, що озвучив її саме Байден — США на боці України й саме Україна і тільки Україна вирішуватиме коли, як і в який спосіб варто сідати за стіл перемовин з росією.

Нарешті четвертий підсумок — ЗСУ отримають не тільки систему Patriot.

“Крім того переліку, який США озвучили під час візиту Зеленського — буде й інше озброєння. Президент України дуже правильно сказав, що за нас воювати не потрібно, ЗСУ без жодних проблем розберуться з тим, що їздить, а також з тим, що літає. Це прозорий натяк на літаки. Не здивуюся, якщо найближчим часом ці питання зрушать з мертвої точки”.

Більш того, певен експерт, також вестимуться переговори про надання Україні й «серйознішої» зброї. Нещодавно Головнокомандувач ЗСУ чітко сказав, що конкретно на сьогодні потрібно війську.

“Усе пов’язано: спершу Залужний озвучує, що і скільки потрібно ЗСУ, а потім Зеленський летить до США, де вкотре перелічує: українській армії треба бронетехніка, літаки, більше РСЗВ…і”, - каже пан Рейтерович.

За його словами, візит Зеленського в центрі уваги американських ЗМІ, а головне — вони цитують слова президента щодо потреб України в озброєнні для перемоги над агресором.

“Тут слід також відзначити спічрайтерів президента, які заклали у його виступ всі необхідні меседжі. Це не був формат звинувачень, мовляв, ви недостатньо допомагаєте, ви повинні робити значно більше. А це було красиво, дипломатично. Переконаний, що жодного поганого осаду ні в кого не залишилося. І це важливо”.

Щодо прогнозів... Пан Рейтерович упевнений, що слід чекати не просто на підсилення, а саме на регулярне підсилення. В цьому ключі загадується “свіжа” заява міністра оборони Олексія Резнікова, який сказав, що ми (Україна разом з партнерами, - Ред.) уже відпрацювали план поставок. І що цей план більш деталізований. А отже — тепер поставки стануть більш регулярними.

“Мені здається, що після візиту Зеленського до США ми побачимо ту зброю, на яку давно чекаємо. І йдеться не тільки про системи Patriot. Гадаю, що питання з тими ж далекобійними ракетами, зокрема ATACAMS, буде нарешті вирішено”, - підкреслив Ігор Рейтерович.

У Вашингтоні втомилися від кремлівських параноїків. Підтримка України у наступному році серйозно зросте”

Дипломат Вадим Трюхан стверджує, що за результатами можна сміливо стверджувати, що візит був більш ніж успішним і вчасним. Президента Зеленського приймали як політичну зірку. І в Білому домі, і в Капітолії.

“По ставленню до нього Байдена, Пелосі та інших офіційних осіб відчувалося, що вони захоплюються ним і в його особі всією Україною та українським народом. Навряд чи колись раніше в історії у Вашингтоні саме так тепло приймали якогось іншого лідера іноземної держави. Візит президента України увійде в історію. Без жодних сумнівів”, - наголошує пан Трюхан.

Перебування Зеленського у США позначилось декількома важливими речами.

По-перше, розмова з нашими американськими де-факто союзниками велася значно ширше, аніж лише про ЗРК “Patriot”. Звичайно, ми не можемо достеменно знати всіх деталей. Однак той факт, що деякі ключові ідеї прозвучали у виступі президента в Конгресі свідчить про те, що позиція України як мінімум сприйнята.

“Цей виступ став квінтесенцією всієї програми перебування нашого Верховного Головнокомандувача за океаном. А йшлося у виступі і про те, що Україна, США і весь Вільний Світ єдині у своєму намірі завдати поразку путінській росії. А ще — про необхідність надання більш значних обсягів наступальної зброї, щоб викинути російських нацистів з української землі, про неминучість міжнародно-правової і кримінальної відповідальності рф та всіх тих осіб, які вчиняли воєнні злочини, зокрема путіна і його поплічників”, - каже експерт.

Спільна пресконференція президентів України та США
Спільна пресконференція президентів України та США

По-друге, протягом всього візиту спостерігалася разюча різниця між тим, як приймали Володимира Зеленського в перший рік його президентства і як приймали тепер.

“Цього разу Зеленський вів себе як господар становища — впевнено і спокійно. Адже за його плечима стоїть незламний український народ та безстрашні Збройні сили України, які показали приклад того, як слід боронити власну землю”, - акцентує Вадим Трюхан.

По-третє, візит був насиченим дуже влучними меседжами американському політичному істеблішменту і всьому Вільному світу. Особливо запам’ятається всім те, що Зеленський прилетів у Вашингтон після Бахмута, звідки привіз символічні подарунки і для Байдена, і для Пелосі.

Що стосується прогнозу щодо подальших дій США у ракурсі російсько-української війни, то надавши Україні ЗРК “Patriot”, Вашингтон фактично послав кремль вслід за руським кораблем, не взявши до уваги його чергові беззубі ультиматуми.

А ще Байден схвально посміхався, коли Зеленський жорстко, в стилі тролінгу найвищого рівня фактично позбавив путіна права на будь-які претензії на діалог з ним, наголосивши, що той не має права перебувати серед цивілізованих людей.

“І це було зроблено публічно, на спільній прес-конференції, тобто за підтримки Байдена. Після таких слів воєнний злочинець номер один мав би застрелитись або випити “Новічок”, - іронізує експерт. - Про що це свідчить? А про те, що у Вашингтоні втомилися від параноїків з кремля. Підтримка України у 2023 році серйозно зросте. І справа не лише у $45 млрд, які невдовзі затвердить Конгрес, а й у підвищенні координуючої ролі США в питанні консолідації міжнародної спільноти навколо ідеї підтримки України і демонтажу путінської росії”.

На його думку, слідом за Patriot підуть і танки Abrams, бойові безпілотники дальньої дії, балістичні ракети, артилерійські системи і РСЗВ тощо.

“США власним прикладом спонукатимуть до більшої рішучості європейських союзників, зокрема Німеччину та Францію. Отже, є всі шанси на те, що Україні, завдяки розширенню допомоги Штатів та інших партнерів, під силу 2023 рік зробити Переможним”, - переконує Вадим Трюхан.

Візит Зеленського до США, а головне те, як його приймали у Вашингтоні - це гучний ляпас путіну і всій росії, від якого за "порєбриком" довго не зможуть відійти.

“Найближчі місяці можуть стати вирішальними у війні проти російської агресії”

Директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко звертає увагу на те, як деякі коментатори, зокрема американські, вважають цей візит тріумфальним, а особливо - виступ Зеленського в Конгресі.

Спікер Ненсі Пелосі порівняла виступ українського президента з виступом Черчилля в Конгресі США у 1941 році. І в обох випадках йшлося про підтримку Америки країни, яка захищається від потужного агресора.

“Взагалі виступ лідера будь-якої країни в американському парламенті є ознакою великої поваги. Ба більш того, є однією з вершин політичної кар’єри для державного лідера. Те, як приймали президента України в Конгресі, як реагували на його виступ – це свідчення щирої та великої підтримки нашої країни”.

Виступ Зеленського став емоційним імпульсом для зміцнення підтримки України, а практичні питання такої підтримки узгоджувались у Білому Домі.

“В цілому йшлося про політичну і ресурсну (як військово-технічну, так і економічну) підтримку України на наступний рік. Враховуючи, що найближчі місяці можуть стати вирішальними у війні проти російської агресії, цей візит був вкрай важливим”.

Успішним цей візит можна вважати і тому, що він продемонстрував міцність військово-політичного союзу США і України, найвищий рівень двосторонніх стосунків за весь час їх історії.

За зачиненими дверима проговорювався значно ширший список подальшої ресурсної і військово-технічної підтримки України
За зачиненими дверима проговорювався значно ширший список подальшої ресурсної і військово-технічної підтримки України

“Цей візит вирішував два головних завдання. По-перше, забезпечення політичної та ресурсної підтримки України з боку США на новому етапі війни з росією. По-друге, узгодження стратегії й тактики подальшого протистояння рф як на фронті, так і в політико-дипломатичній сфері”.

Для цього і знадобився візит до Вашингтону - тут було недостатньо телефонних розмов. Пан Фесенко припускає, що обидві сторони повідомляють далеко не про всі обставини перемовин, що відбулися: “Зрозуміло, що проговорювався значно ширший список подальшої ресурсної і військово-технічної підтримки України”.

Щодо другого завдання, то, скоріше за все, обговорювались різні сценарії і військових дій, і дипломатичних взаємин з росією. І саме це із зрозумілих причин не розкривається.

“І йдеться не про поступки росії, чого у нас традиційно побоюються, а про різні стратегічні й тактичні сценарії, про їх гнучкість, про узгодження дій України і США”.

У символічному і емоційному вимірі політолог цей візит зафіксував географічну вісь “Бахмут-Вашингтон”.

“Відзнака українського воїна з Бахмуту, яку Зеленський передав Байдену, а також прапор України з Бахмуту, який розгорнули в Конгресі — це матеріальний і символічний зв'язок двох географічних локацій, в яких зараз вирішується подальша доля війни”.

В Бахмуті вона вирішується у військових діях. Символ цього - визначення «Бахмутська фортеця». Там треба вистояти, як вистояли наші воїни на Донбасі влітку, тим самим підготувавши передумови для подальшого контрнаступу на інших напрямах. У Вашингтоні ж — визначалась тенмп і напруга подальших військових дій в Україні.

“Можливо там буде вирішуватись і взагалі подальша доля цієї війни, - каже експерт. - Істерика пєскова опосередковано це підтверджує”.

Слава Україні! Переможемо!

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-