Маркарова - про допомогу США Україні: Ми вітаємо прозорість і підзвітність

Маркарова - про допомогу США Україні: Ми вітаємо прозорість і підзвітність

Укрінформ
Українська влада підтримує заклик деяких американських політиків забезпечити прозорість і підзвітність постачань оборонної допомоги зі США та сподівається на дієву двопартійну підтримку в Конгресі.

Як повідомляє Укрінформ, про це в інтерв'ю американському телеканалу ABC заявила Надзвичайний і Повноважний Посол України у США Оксана Маркарова.

«Ми вітаємо всю прозорість та підзвітність. Ми працюємо із Конгресом на дуже потужній двопартійній основі, і не лише стосовно звітності про те, що ми вже отримали. Йдеться про декілька систем, які вже були доставлені, про системи від НАТО в рамках безпекової допомоги, але також у повній звітності щодо бюджетної підтримки. Ми маємо намір продовжувати це робити, і дійсно розраховуємо на продовження підтримки з боку Конгресу, особливо у 2023 році», - наголосила посол.

Маркарова пояснила, чому Україна гостро потребує сучасних систем протиповітряної оборони (зокрема американської Patriot), які можуть допомогти захистити населення та цивільну інфраструктуру від російських ракетних атак.

Читайте також: Маркарова не бачить ризиків втрати у Конгресі США двопартійної підтримки допомоги для України

«Ми просимо про всі види протиповітряної оборони, оскільки бачимо, що трапляється, якщо ми немає достатньо таких систем. Протягом 299 днів відбувалася не лише повномасштабна війна та звірства з боку росії. Ви бачили самі, особливо протягом минулих двох місяців, масовані атаки на цивільну інфраструктуру. 50% енергетичної системи України було зруйновано. Ми маємо це зупинити. Єдиний шлях, щоб це зробити - це збільшення протиповітряної оборони всюди над Україною», - наголосила Маркарова.

На прохання ведучої каналу ABC дипломат прокоментувала погрози з боку кремля, який обіцяє «непередбачувані наслідки», якщо Україна отримає системи протиповітряної оборони Patriot.

«Це дуже цинічно. Вони (росіяни - ред.) атакували мирну країну, вони вже вчинили всі можливі звірства та воєнні злочини в Україні. Зараз вони намагаються когось залякати, та говорять, що ми не маємо права захищатися. Це той момент, коли варто припинити слухати та аналізувати, що вони говорять, та сфокусуватися, по-перше, на перемозі, і по-друге, на притягненні до відповідальності, на створенні трибуналу не лише для тих росіян, котрі зараз чинять злочини в Україні, а й для російського керівництва на чолі з путіним, яке несе за це відповідальність», - підкреслила посол.

Читайте також: Україна працює зі США над новими санкціями проти росії – Маркарова

Як повідомляв Укрінформ, упродовж останніх місяців певні представники крила MAGA Республіканської партії, яке асоціюють з експрезидентом США Дональдом Трампом, виступають із закликами, які ставлять під сумнів необхідність продовження масштабної допомоги Україні, та вимагають додаткової звітності. Водночас значна частина республіканців підтримує нинішній курс Сполучених Штатів у цьому питанні.

16 грудня державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що потужна підтримка України з боку Демократичної та Республіканської партій зберігається як у Сенаті, так і в Палаті представників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-