У 90-ту річницю Голодомору росія знову використовує продовольство як зброю - єврокомісар

У 90-ту річницю Голодомору росія знову використовує продовольство як зброю - єврокомісар

Укрінформ
З нагоди 90-ї річниці Голодомору ЄС виловлює солідарність з Україною, яка бореться проти російської агресії, та рішуче засуджує дії російської федерації, яка знову використовує продовольство в якості зброї проти України та всього світу.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час пленарного засідання Європейського парламенту, що було присвячено річниці Голодомору в Україні, заявила єврокомісар Стелла Кіріакідес, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Через 90 років після Голодомору росія знову використовує продовольство в якості зброї у жорстокій агресивній війні проти України, щоб зруйнувати українське сільськогосподарське виробництво, мінує її поля та блокує її порти. Сьогодні Європейський Союз стоїть поряд з Україною у зусиллях запобігти голоду по усьому світу. Ми підтримуємо щойно започатковану Україною ініціативу «Зерно для України», що свідчить про спільну солідарність у глобальних зусиллях для подолання голоду, що був спричинений російською агресивною війною», - сказала представниця Єврокомісії.

Вона зауважила, що «коридори солідарності» ЄС-Україна продовжують бути важливими транспортними шляхами для експорту української сільськогосподарської продукції та інших експортно-імпортних операцій, що приносить такі необхідні надходження для України та для її економіки. Разом із Чорноморською зерновою ініціативою за підтримки ООН, ці зусилля дозволили експортувати більше 30 мільйонів тонн зерна та інших продовольчих товарів з Україну.

«Ми можемо винести певні уроки з Голодомору. Це нагадує нам, що такі трагедії можуть бути можливими лише у світі, в якому відсутні повага до прав людини, до верховенства права та демократичних принципів», - наголосила Кіріакідес.

Вона нагадала, що Європейський Союз сам був збудований на руїнах війни, його країни пережили різні періоди тоталітаризму та трагедії. Але на цій основі була збудована Європа, єдність якої є основою всіх її досягнень протягом попередніх 60 років.

«Сьогодні Україна також трансформується, як незалежна держава, як член Ради Європи, як країна-учасниця Європейської конвенції з прав людини, і цілого ряду інших міжнародних інструментів із захисту прав людини. Наша негайна мета – допомогти Україні вистояти у цій війні. Ми будемо підтримувати Україну у досягненні миру, у перетворенні її на сучасну демократичну державу. У цьому сенсі статус України як країни-кандидата відкриває нові можливості. Прогрес у ключових реформах може слугувати подвійній меті: зміцнити стійкість України і допомогти їй у просуванні шляхом європейської інтеграції, що відображує волю народу України», - зауважила Єврокомісар.

Читайте також: Сенат Чехії визнав Голодомор геноцидом українського народу 

Як повідомлялося, у листопаді поточного року, у 90-ту річницю Голодомору, Україна започаткувала ініціативу Grain from Ukraine, згідно з якою до 60 суден з українським зерном мають відправити до найбідніших країн Африки, де вже зараз існує загроза голоду. Програма передбачає забезпечення зерном щонайменше 5 мільйонів людей до кінця весни 2023 року. До ініціативи вже приєднались 22 країни. Загалом, на фінансування ініціативи вже зібрали більше 150 мільйонів доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-