Україна матиме проблеми з Угорщиною під час перемовин щодо вступу до ЄС і НАТО - Клімкін

Україна матиме проблеми з Угорщиною під час перемовин щодо вступу до ЄС і НАТО - Клімкін

Укрінформ
Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін прогнозує, що на Україну чекають проблеми з боку Угорщини під час перемовин щодо вступу до ЄС і НАТО, якщо Захід не застосує до прем'єр-міністра Віктора Орбана "серйозні аргументи".

Таку думку дипломат висловив у інтерв'ю Укрінформу.

За словами Клімкіна, Орбан вважає себе оплотом консерваторів у Європі і впевнений, що без нього Європа не обійдеться, бо це питання солідарності, і вона не може дозволити собі її зруйнувати.

Колишній міністр закордонних справ припустив, що в Європі існує певне роздратування поведінкою Угорщини, однак, за його прогнозом, там ще якийсь час це терпітимуть.

"Але нас чекають непрості проблеми з угорцями в процесі переговорів про вступ до ЄС і НАТО, якщо нам не допоможуть з Брюсселя і Берліна. Угорці прекрасно розуміють, що, наприклад, від блокування засідань Комісії Україна-НАТО нам ні холодно ні жарко. Так, це неприємно, але з точки зору допомоги зброєю не відіграє жодної ролі. Але вони вивалять на нас дуже багато своїх «хотєлок» у процесі перемовин і блокуватимуть відкриття і закриття переговорних глав, остаточне схвалення угоди про вступ до ЄС тощо. І тут нам буде потрібна допомога. Я вважаю, що з Орбаном треба застосувати серйозні аргументи, і Захід може це зробити", - сказав ексглава української дипломатії.

Читайте також: Словаччина обговорює з НАТО передачу МіГ-29 Україні — глава МЗС

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи йдеться про особисті аргументи, чи стосовно країни, Клімкін зазначив. що "різні".

"Аргументи є, треба лише мати бажання їх використати. Я думаю, що вони з’являться у потрібний момент... Бо одна справа – це класичні консервативні цінності і політична гра, яка завжди є цинічною, а інша – коли хтось стає «своїм серед чужих і чужим серед своїх». Така позиція Угорщини ані ЄС, ані НАТО не влаштовує", - резюмував колишній міністр.

Як повідомлялося, Угорщина з 2017 року блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО. З огляду на це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг організовував у Бухаресті наприкінці листопада окрему зустріч міністрів закордонних справ Альянсу та України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-