Кулеба закликав Захід не вдаватися до моралізаторства щодо України

Кулеба закликав Захід не вдаватися до моралізаторства щодо України

Укрінформ
Україна вдячна західним партнерам за допомогу, але не розуміє моралізаторства в питанні того, чи може вона завдавати удари по об’єктах противника, з яких походить пряма загроза.

Про це розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю програмі «Bericht aus Berlin» телеканалу ARD, передає Укрінформ.

На запитання модераторки про те, чи стоїть Україна за атаками безпілотників на російські військові бази на початку тижня, Кулеба прямо не відповів: «Як міністр закордонних справ я не можу коментувати те, що відбувається на території росії», - сказав дипломат. При цьому він нагадав, що саме з цих аеродромів злітають бомбардувальники, які ракетами обстрілюють енергосистему України і вбивають українців.

«Не потрібно давати Україні урок моралі», - заявив Кулеба, відповідаючи тим на Заході, зокрема, в США, хто критикує можливі удари по російській території з боку України.

«Я не розумію, що це означає, що Україна «грається з вогнем». путін прийшов нас знищити – як державу, як націю. Якби до вашої квартири зайшов убивця і намагався вас убити, а потім ваш сусід каже: «Не грайтеся з вогнем, не треба його провокувати», — то ви, мабуть, скажете, що ваш сусід з глузду з'їхав», - пояснив міністр на зрозумілому прикладі.

Коментуючи регулярні масовані атаки рф з повітря, Кулеба визнав можливість повного блекауту, він вважає такий сценарій реалістичним. Водночас глава МЗС не очікує масового виїзду українців з країни через складну ситуацію взимку. Скоріше містяни виїжджатимуть у сільську місцевість, де є можливість використовувати пічки.

Читайте також: Повітряні сили завжди готові до можливого ракетного обстрілу рф – Ігнат

Щоб впоратися з ситуацію в енергетиці, Україна потребує невійськової допомоги, особливо генераторів та трансформаторів, сказав він. Кулеба подякував ФРН, яка багато робить у невійськовій сфері для підтримки України.

«Ми дуже вдячні за це», - сказав Кулеба, але додав, що «найкращим способом зупинити росію, є звичайно, надаючи зброю».

Стосовно зброї, Кулеба заявив, що в Києві «не розуміють аргументацію», через яку Німеччина постачає Україні багато озброєнь, у тому числі дуже сучасних, але досі вагається надавати бойові танки Leopard-2. Міністр визнав, що ФРН пообіцяла Україні подальші поставки озброєнь, останні домовленості стосуються, насамперед, оборонних систем, таких як найсучасніша система протиповітряної оборони Iris-T і зенітні танки Gepard. Але в переліку відсутні бойові танки Leopard-2, про які неодноразово просив уряд у Києві.

«Такого рішення ще не прийнято, зобов'язань немає. Але ми над цим працюємо», - запевнив міністр. Він переконаний, що в затягуванні війни через недостатнє озброєння ЗСУ не зацікавлений ніхто.

Нагадаємо, Німеччина є наразі найбільшим постачальником допомоги Україні в Європі.

Фото: МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-