Лубінець обговорив із делегацією ООН виклики щодо прав людини в Україні

Лубінець обговорив із делегацією ООН виклики щодо прав людини в Україні

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради Дмитро Лубінець зустрівся з делегацією Моніторингової місії ООН з прав людини й обговорив з нею нагальні виклики щодо прав людини в Україні.

Як передає Укрінформ, про це омбудсмен повідомив у Фейсбуці.

"Сьогодні зустрівся з делегацією, яку очолив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк. Не дивлячись на тривалу повітряну тривогу по всій території України і вже 8-ий масований обстріл української енергетики, делегація після завершення тривоги прибула до Офісу омбудсмана для того, щоб обговорити нагальні виклики щодо прав людини в Україні", — зауважив він.

Лубінець подякував гостям за особистий візит і роботу, яку вони проводять для "моніторингу дотримання й висвітлення ситуації з порушенням прав людини внаслідок міжнародного військового конфлікту на території України".

Читайте також: ЄС продовжив на рік дію глобальних санкцій за порушення прав людини

Як уповноважений Верховної Ради він гарантував відкритість української влади до співпраці у сфері запобігання порушень прав людини.

"У разі виявлення порушень, в тому числі кричущих (таких як катування), зі сторони українських правоохоронців, ми готові сприяти всебічному та неупередженому розслідуванню. Це стосується й інших випадків, які, за нашими даними, не мають системний характер", — наголосив Лубінець.

Омбудсмен підкреслив, що Україна зацікавлена в дотриманні норм як національного, так і міжнародного законодавства, а також поважає правила ведення війни.

"Зацікавлені також у створенні ефективної міжнародної системи захисту прав військовополонених, відзначили недієвість та інертність Міжнародного комітету Червоного Хреста. І наявність великої кількості цивільних заручників цьому підтвердження", — додав уповноважений ВР.

Читайте також: Після вторгнення в Україну рф розширює репресивні повноваження новими законами - розвідка Британії

Він зауважив, що з кожним новим визволеним містом спостерігається все більша жорстокість російських військовослужбовців стосовно мирних громадян. Так, за даними Лубінця, у Херсоні загарбники не просто утримували цивільних у полоні, що вже є порушенням норм міжнародного гуманітарного права, а й влаштовували спільне утримання жінок та чоловіків в одній тісній камері по декілька тижнів.

Також задокументовані факти цілодобового аудіо- й відеоспостереження за полоненими і застосування тортур через міжособистісне спілкування.

Крім того, встановлено, що російські військовослужбовці створювали камери, де утримували й катували неповнолітніх.

"Мені не треба було пояснювати, як саме росіяни руйнують енергосистему України, Верховний комісар на власні очі побачив, як це відбувається і що жертвами стають мирні громадяни, а життя опиняється під ризиком у найвразливіших. Я ще раз зауважив на терористичному способі дій росії, яка виставляє умови і вбиває невинних у разі їх невиконання. Світ повинен це зупинити", — зазначив Лубінець.

Читайте також: По всій Україні вводяться аварійні відключення електроенергії

Окремо сторони обмінялися думками щодо гендерно обумовленого насильства, зокрема стосовно дітей. Омбудсмен подякував за відображення цієї інформації у звітах моніторингової місії ООН та у виступі голови місії Матильди Богнер.

Також під час зустрічі було обговорене дотримання прав дитини в контексті примусової депортації й викрадення неповнолітніх, а також системна геноцидна політика рф стосовно українських дітей, яких примусово переводять під російське громадянство.

Як повідомляв Укрінформ, візит в Україну Верховного комісара ООН з прав людини Фолькера Тюрка розпочався в неділю, 4 грудня. Планується, що комісар проведе в Україні чотири дні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-