Конференція у Гаазі стала найбільшим провалом росії як члена ОЗХЗ – постпред України

Конференція у Гаазі стала найбільшим провалом росії як члена ОЗХЗ – постпред України

Ексклюзив
Укрінформ
27-ма сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї стала найбільшим провалом росії як держави-члена Організації із заборони хімічної зброї від часу її заснування.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі сказав посол України в Нідерландах та постійний представник України при ОЗХЗ Максим Кононенко.

“27-ма Конференція держав-учасниць є, насправді, найбільшим провалом не тільки російської дипломатії, а й росії як держави-члена цієї Організації починаючи з її заснування”, - сказав він.

Постпред України зазначив, що рф намагалася заблокувати роботу Організації, так само як вона блокує та підриває роботу багатьох міжнародних інституцій: "Її завдання – створити максимальний хаос, зруйнувати міжнародний правопорядок”.

За словами Кононенка, втрата росією довіри в межах ОЗХЗ відбувалася поступово, а зараз її дискредитація досягла апогею. Цьому посприяла погана “кредитна” історія росії, зокрема справа про отруєння Скрипалів, спроба російських спецслужб отруїти Олексія Навального, а також "намагання вигородити сирійський режим, який використовував хімічну зброю проти власних громадян".

“росія веде агресивну війну проти України. росія дискредитована, росії ніхто не вірить, росію ніхто не вважає надійним партнером, з нею ніхто не хоче сидіти за одним столом”, - підкреслив посол України в Нідерландах.

У цьому зв'язку він акцентував на тому, що росію не обрали віцепрезидентом Конференції держав-членів Конвенції про заборону хімічної зброї від Східноєвропейської групи.

Читайте також: Конференція із заборони хімзброї: росія вперше не потрапила до керівного складу

“Вони (рф - ред.) проводили кампанію, намагаючись здобути підтримку, згуртувати всіх, наскільки це було можливо. Та за результатами голосування не тільки переважна більшість членів Східноєвропейської групи, а й держав-членів ОЗХЗ чітко вказали, що росія не має морального права їх представляти на високих посадах цієї Організації. рф стала токсичною: вона зловживає своїми повноваженнями, веде агресивну війну проти однієї з держав-членів Організації, і тому рф не отримала бажаного результату”, - наголосив Кононенко.

Він також нагадав, що у квітні 2018 року російські спецслужби намагалися зламати захисну мережу ОЗХЗ, саме в той час, коли її фахівці аналізували зразки хімічної речовини, що застосовувалася для отруєння Скрипалів у Великій Британії.

“Такі загрози є й сьогодні. І вони існують не тільки з боку рф, а й інших агресивно налаштованих автократичних режимів, про що говорив генеральний директор Фернандо Аріас під час відкриття цієї конференції. Сервери та інформаційна система Організації перебувають під постійними кібератаками, і це було визначено Технічним секретаріатом як одну із серйозних загроз для безпеки ОЗХЗ”, - зазначив Кононенко.

Водночас він зауважив, що група країн доклала "додаткових зусиль, в тому числі фінансових", для посилення систему захисту ОЗХЗ, і сьогодні вона відповідає найсучаснішим стандартам.

Дипломат підкреслив, що ОЗХЗ відіграє важливу роль у сфері контролю над зброєю масового знищення та її нерозповсюдження, зокрема у сфері контролю за дотриманням державами-учасницями своїх зобов’язань за Конвенцією, і має для цього всі необхідні інструменти. У разі доведення застосування російською стороною отруйних речовин на території України реакція ОЗХЗ буде блискавичною, безкомпромісною і жорсткою, наголосив дипломат.

За його словами, будь-які сигнали про потенційне застосування хімічної зброї на території України пильно відслідковуються із залученням іноземних партнерів для перевірки інформації.

Читайте також: Україна поінформує ОЗХЗ, якщо росія використає хімічну зброю

"Хімічні речовини, їх наявність, їхній склад – це завжди предмет беззаперечних доказів та відповідних експертиз. На жаль, під час активних бойових дій не завжди є можливим відразу відібрати якісь зразки і з достовірністю проаналізувати належним чином, як, наприклад, коли йдеться про Маріуполь, де, як ми знаємо, були сигнали про застосування хімічних речовин як зброї. І наразі нами не встановлені конкретні випадки застосування рф хімічної зброї на території України, що дало б нам та міжнародній спільноті можливість притягнути росію до відповідальності на майданчику ОЗХЗ з усіма відповідними наслідками для країни-агресора. Але ми розуміємо, що рф може і обов’язково використає хімічну зброю, якщо побачить, що такий крок дасть їй суттєву перевагу на полі бою. Тому ми слідкуємо за цим”, - заявив Кононенко.

Як повідомляв Укрінформ, у Гаазі 28 листопада-2 грудня проходить 27-ма сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї. Всі 193 країни-члени ОЗХЗ, зокрема Україна та росія, є сторонами Конвенції про хімічну зброю від 1997 року, яка передбачає зобов’язання не створювати та не застосовувати хімічну зброю.

Перше фото: flickr.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-