Конференція із заборони хімзброї: росія вперше не потрапила до керівного складу

Конференція із заборони хімзброї: росія вперше не потрапила до керівного складу

Укрінформ
Уперше в історії Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) росію не обрали віцепрезидентом Конференції держав-членів Конвенції про заборону хімічної зброї.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі повідомив посол України в Нідерландах Максим Кононенко.

«росію вперше за весь час існування ОЗХЗ не обрали віцепрезидентом Конференції держав-членів Конвенції про заборону хімічної зброї. Вона була віцепрезидентом 21 раз. Сьогодні обрали Хорватію і Латвію від нашої регіональної групи. Це свідчення ставлення Організації до росії як до держави-агресора і спонсора тероризму», - сказав він.

Традиційно, під час роботи сесії Конференції виносились питання щодо обрання представників членів держав-учасниць на заміщення низки політичних та технічних посад робочих органів Організації.

Одним із таких питань є обрання десяти віцепрезидентів Конференції від п’яти регіональних груп.

Згідно з Правилами процедур Конференції передбачено висунення двох кандидатів від кожної регіональної групи. З огляду на неможливість досягнення консенсусу в Східноєвропейській групі, яка запропонувала кандидатури трьох країн, а саме Латвії, Хорватії та росії, була застосована процедура таємного голосування, передбачена Правилами процедур Конференції. За результатами голосування Хорватія отримала 90 голосів, Латвія – 94, росія – 44.

Таким чином, будучи 21 раз на цій посаді, росія позбавлена права вносити деструктив та розкол в роботу Організації.

Читайте також: Україна поінформує ОЗХЗ, якщо росія використає хімічну зброю

Як повідомляв Укрінформ, у нідерландській Гаазі проходить 27-ма сесія Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї.

Сесія триватиме з 28 листопада по 2 грудня.

Всі 193 країни-члени ОЗХЗ, в тому числі Україна та росія, є сторонами Конвенції про хімічну зброю від 1997 року. Цей документ передбачає зобов’язання не створювати та не застосовувати хімічну зброю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-