Румунія в ОБСЄ: росія має негайно вивести війська з України

Румунія в ОБСЄ: росія має негайно вивести війська з України

Укрінформ
росія має негайно припинити свою агресію проти України та вивести свої війська з усієї території України у межах її міжнародно визнаних кордонів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску у четвер під час 29-го засідання Ради міністрів ОБСЄ.

"Ми повторюємо наш заклик до росії негайно та безумовно зупинити свою агресію і вивести свої війська та техніку з усієї території України у межах її міжнародно визнаних кордонів. Також закликаємо білорусь припинити сприяння російській агресії та виконувати свої міжнародні зобов’язання", - заявив він.

Румунський міністр наголосив, що "цілеспрямовані атаки на цивільну інфраструктуру, включаючи електроенергетичну інфраструктуру, вбивства цивільних осіб є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, можуть вважатися воєнними злочинами і повинні негайно припинитися".

Ауреску підкреслив, що Румунія рішуче засуджує усі російські спроби підірвати суверенітет та територіальну цілісність України, включно з проведенням так званих "референдумів".

"Ми закликаємо росію припинити усі її дії проти ядерних об’єктів в Україні, звільнити весь затриманий персонал та дозволити компетентними українським органам влади відновити повний контроль на цими об’єктами", - додав глава румунського МЗС.

Поруч з цим Ауреску засудив використання росією енергетики та продовольства як зброї. Він додав, що Румунія також залишається відданою тому, щоб усі відповідальні за скоєння злочинів в Україні були притягнуті до відповідальності.

Читайте також: росія не уникне покарання за воєнні злочини в Україні – глава МЗС Нідерландів

Як повідомляв Укрінформ, у польському місті Лодзь у четвер розпочалося дводенне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Питання загарбницької війни рф проти України в центрі уваги зустрічі. Україну на головній події року в ОБСЄ представляє міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Раніше польська влада відмовилася видати візи російській делегації на чолі з сергієм лавровим. Державу-агресора на засіданні представляє постійний представник рф при ОБСЄ. На рівні постійного представника представлена і білорусь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-