Передумовою членства України в НАТО є її перемога у війні з росією – Столтенберг

Передумовою членства України в НАТО є її перемога у війні з росією – Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО наразі концентрують увагу на наданні Україні негайної та невідкладної допомоги для захисту від російської агресії, оскільки будь-які розмови про повноцінне членство України в НАТО будуть можливими лише тоді, коли Україна переможе та збереже себе як суверенна та демократична європейська держава.

Про це сьогодні у Бухаресті під час пресконференції за підсумками дводенної зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так керівник Альянсу відповів на запитання преси, коли саме союзники, враховуючи роль України у захисті демократичних цінностей просто на полі бою, зможуть надати Україні дещо більше, ніж віддалену обіцянку майбутнього членства в НАТО.

Читайте також: росія несе повну відповідальність за війну проти України – міністри країн НАТО

«Найбільш негайним та невідкладним завданням є переконатися, що Україна переможе, та збережеться як суверенна, незалежна демократична країна в Європі. Для цього ми маємо мобілізувати, скільки зможемо, військову, економічну, фінансову, гуманітарну підтримку для України, - і це точно те, що ми робимо. Якщо Україна не збережеться як незалежна суверенна країна, - тоді питання про членство взагалі зникне. Тож, щоб ми не думали, коли Україна зможе стати членом НАТО, передумовою для цього є її перемога. І ми допомагаємо їй у цьому просто зараз», - наголосив генсекретар НАТО.

Читайте також: НАТО надасть Україні додаткове нелетальне обладнання

Він зазначив, що під час зустрічі у Бухаресті всі союзники висловили готовність продовжувати забезпечувати Україну сучасним військовим обладнанням, боєприпасами, пальним, - всім, що є необхідним для України, щоб захистити себе. І саме надання такої допомоги наразі є найбільш негайним та найбільш важливим завданням для союзників по Альянсу.

Столтенберг зауважив, що у двосторонніх відносинах існує величезна дистанція між поняттями «нічого» та «повноцінне членство», і цей простір має заповнюватися розвитком практичного партнерства.

Читайте також: Блінкен: Країни НАТО й партнери надали Україні зброї на $40 мільярдів - ще більше вже у дорозі

«Це означає, що ми маємо розвивати дедалі тісніше партнерство з Україною, як політичне, так і суто практичне. Йдеться про зміцнення її (безпекових – ред.) інституцій, про перехід обладнання та стандартів ще радянської ери на сучасне обладнання, зброю та доктрини НАТО. Це є добрим для України, щоб підвищити її взаємосумісність, але це також допоможе Україні ближче підійти до членства. Зараз важливо рухатися цим шляхом крок за кроком. І найбільш важливим та невідкладним кроком є забезпечити, щоб Україна перемогла», - додав керівник НАТО.

Як вже повідомлялося, у Бухаресті 29-30 листопада відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО, які зосередили увагу на продовженні допомоги для України у її боротьбі проти російської агресії, обговорили посилення оборонних спроможностей Альянсу для ефективного захисту всіх союзників.

У зустрічі урядовців країн НАТО взяв участь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який проінформував союзників та партнерів по Альянсу про першочергові потреби України у протистоянні агресивній війні росії.

Фото: flickr.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-