росія несе повну відповідальність за війну проти України – міністри країн НАТО

росія несе повну відповідальність за війну проти України – міністри країн НАТО

Заява
Укрінформ
Агресія рф проти України несе загрозу миру, безпеці та стабільності в усьому євроатлантичному просторі, і саме росія несе повну відповідальність за цю війну та за кричуще порушення міжнародного права.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Північноатлантичної Ради, ухваленої міністрами закордонних справ країн НАТО за підсумками першого дня зустрічі у Бухаресті.

Повний текст документа оприлюднено на сайті НАТО.

«Ми зібралися в Бухаресті, поблизу узбережжя Чорного моря, в часи, коли триваюче вторгнення росії в Україну загрожує Євроатлантичному миру, безпеці та добробуту. Росія несе повну відповідальність за цю війну, за грубе порушення міжнародного законодавства та принципів Хартії ООН», - йдеться у документі.

Міністри наголосили, що російська агресія, включаючи її системні атаки на цивільну та на енергетичну інфраструктуру позбавляє мільйонів українців базових послуг. Ця агресія уш вразливі країни та народи світу. Неприйнятні дії росії, включаючи гібридні вчинки, енергетичний шантаж, безумну ядерну риторику, підривають міжнародний порядок, що оснований на правилах.

Урядовці країн НАТО також висловили солідарність із Польщею після інциденту, що стався 15 листопада, коли внаслідок російської ракетної атаки проти України були втрачені життя громадян Польщі.

«Ми засуджуємо жорстокість росії по відношенню до цивільного населення України, порушення прав людини, такі як насильницька депортація, тортури, варварське поводження із жінками, дітьми та іншими людьми, що опинилися у вразливому стані. Всі, хто повинні у воєнних злочинах, включаючи пов’язане із конфліктом сексуальне насильство, мають бути притягнуті до відповідальності. Ми також засуджуємо всіх тих, включаючи беларусь, хто активно сприяє агресивній війні росії проти України», - йдеться у заяві міністрів.

Читайте також: Генсек НАТО - про підтримку України: Ми не відступимо

Урядовці країн НАТО привітали зустріч з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, що відбулася сьогодні, та висловили повну солідарність із владою та народом України у їх героїчній обороні своєї держави та своєї землі, та віддали шану всім, хто віддав за це своє життя.

Міністри підтвердили тверду підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України, та заявили, що ніколи не визнають проведені росією злочинні акти анексії територій України, що є грубим порушенням Хартії ООН.

«Ми будемо продовжувати та надалі нарощувати політичну та практичну підтримку України, яка продовжує захищати свій суверенітет та територіальну цілісність, а також наші спільні цінності, проти російської агресії, і будемо продовжувати нашу підтримку так довго, як це буде необхідно. У цьому контексті, НАТО буде продовжувати тісну координацію з відповідними дієвими особами, включаючи міжнародні організації, зокрема, ЄС, а також із країнами, що є близькими за переконаннями. На основі вже наданої підтримки, ми допоможемо Україні зміцнити свою стійкість, захистити свій народ, та протидіяти російським кампаніям дезінформації та брехні», - наголошується у заяві.

Читайте також: НАТО надасть Україні додаткове нелетальне обладнання

Міністри підтвердили, що союзники допоможуть Україні у ремонті та відновленні її енергетичної інфраструктури, та у захисті населення від ракетних атак.

«Ми також залишаємося рішучими у підтримці довгострокових зусиль України на шляху повоєнної відбудови та реформ, що дозволить Україні захистити власне вільне та демократичне майбутнє, модернізувати свій сектор оборони, зміцнити довгострокову взаємосумісність та стримати подальшу агресію. Ми будемо продовжувати зміцнювати наше партнерство з Україною, яка просувається у своїх євроатлантичних прагненнях», - заявили міністри НАТО.

Вони привітали участь у сьогоднішній зустрічі в Бухаресті міністрів закордонних справ Фінляндії та Швеції, країн, членство яких в НАТО зробить Альянс ще сильнішим, та принесе більше безпеки як цим двом країнам, так і усьому євроатлантичному простору.

Водночас союзники по НАТО наголосили на стратегічній важливості регіонів Західних Балкан та Чорного моря, привітали зустріч з міністрами закордонних справ країн-партнерів НАТО, включаючи Боснію і Герцеговину, Грузію та Молдову. Міністри країн Альянсу висловили готовність надалі допомагати цим партнерам у зміцненні стійкості та у розвитку спроможностей для захисту політичної незалежності.

«Ми твердо дотримуємося наших зобов’язань щодо політики відкритих дверей Альянсу. Ми підтверджуємо рішення, що було прийнято нами під час Бухарестського саміту 2008 року, та всі наступні рішення стосовно Грузії й України», - наголосили урядовці країн-союзниць.

Читайте також: НАТО обговорює можливість надання Україні комплексів Patriot - Столтенберг

Вони наголосили, що НАТО є оборонним Альянсом, який, відповідно до власного призначення. буде готовим, за необхідності, захищати населення та «кожен дюйм» території країн-союзниць. Для того, щоб виконати таку місію, НАТО, відповідно до нової Стратегічної концепції, буде надалі розвивати свої оборонні спроможності, зміцнювати політику стримування й оборони.

«Будь-яка атака проти союзників зустріне об’єднану та рішучу відповідь. Ми стоїмо разом у єдності та солідарності, та підтверджуємо стійкі трансатлантичні зв’язки між нашими державами. Ми будемо продовжувати боротися за мир, безпеку та стабільність в усьому Євроатлантичному просторі», - йдеться у документі.

Як повідомлялося, у Бухаресті розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО, на якій союзники обговорюють найважливіші питання євроатлантичної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-