Щоб покарати путіна та його оточення, треба показати системність злочинів - Офіс генпрокурора

Щоб покарати путіна та його оточення, треба показати системність злочинів - Офіс генпрокурора

Укрінформ
Необхідно показати системність тих злочинів, які скоює рф, щоб притягнути до відповідальності президента росії володимира путіна й його оточення.

Про це під час відкритої дискусії в Укрінформі на тему: “Спеціальний міжнародний трибунал над росією: що варто знати” заявила представниця Офісу генпрокурора України Зера Козлиєва.

“Щоб притягти до відповідальності саме путіна і його оточення, необхідно показати системність цих злочинів, що це здійснюється у рамках єдиної державної політики рф. Потрібно показати способи і методи ведення війни, які, по-перше, заборонені міжнародним гуманітарним правом, а по-друге, і міжнародним правом”, - зазначила Козлиєва.

За словами Козлиєвої, у прокуратури загалом є десятки тисяч зареєстрованих кримінальних правопорушень, починаючи з 2014 року вчинених на тимчасово захопленій росією території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і деяких регіонів Донецької і Луганської областей.

Представниця ОГП зазначила, що правоохоронці розглядають зразки поведінки рф під час розслідування цих справ.

Читайте також: У США розповіли, як притягти путіна до відповідальності за воєнні злочини

Вона додала, що співпраця України з Міжнародним кримінальним судом (МКС) була розпочала ще до 24 лютого 2022 року, ця робота активно ведеться.

“Ми вже говорили і про те, що МКС може забезпечити міжнародну відповідальність для топпосадовців рф за воєнні злочини і злочини проти людяності - останні не були імплементовані у Кримінальний кодекс України”, - сказала Козлиєва.

Посадовиця заявила, що Офіс генпрокурора і особисто генпрокурор Андрій Костін всіляко підтримують ідею створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф.

Також вона зосередила увагу на компенсаційному механізмі, який має бути спрямований на відшкодування шкоди постраждалим - жертвам збройного конфлікту, воєнних та інших міжнародних злочинів, на відбудову України.

Читайте також: Воєнні злочини рф: Нацполіція відкрила вже понад 44 тисячі кримінальних проваджень

“Під час низки заходів і міжнародних зустрічей, зокрема зустрічей з представниками інших кран у нас, в Офісі генпрокурора, постійно комунікується підтримка створення такого трибуналу”, - зазначила Козлиєва.

Представниця ОГП додала, що Офіс генпрокурора відкритий до співпраці з усіма неурядовими організаціями.

“Зокрема, на рівні співпраці з неурядовими організаціями ми також комунікуємо необхідність створення цього трибуналу і пояснюємо свою у позицію”, - сказала Козлиєва.

Народна депутатка, членкиня Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олена Хоменко уточнила, що спецтрибунал є єдиним юридичним механізмом для покарання путіна, міністра оборони рф сергія шойгу, прем'єр-міністра михайла мішустіна, глави мзс рф сергія лаврова і всього вищого політичного і військового керівництва за злочин агресії і віддання злочинних наказів.

За її словами, в українському суспільстві існує запит на справедливість, зокрема, запит на покарання злочинців.

“Тому це є саме виконанням запиту наших людей, які втратили домівки, рідних, здоров'я. Це їхнє право на цей спеціальний справедливий трибунал. Я особисто вірю в його створення і роблю свій внесок у це разом із колегами. Ми, зокрема, працюємо і на міжнародних майданчиках, таких як ПАРЄ тощо”, - поінформувала вона.

Читайте також: російський дезертир розповів про воєнні злочини армії рф на Київщині

Хоменко уточнила, що представники української влади також працюють з нашими міжнародними партнерами, щоб вони доєдналися до цієї ініціативи.

“Для цього ми проводимо дуже багато зустрічей, переконуємо їх, пояснюємо необхідність створення саме спецтрибуналу. Є країни, які готові приєднатися, наприклад, Нідерланди. Є країни, які визначаються. Я не можу їх наразі назвати, бо ми з ними ще працюємо”, - сказала депутатка.

За її словами, серед питань щодо цього є питання фінансування, бо деякі країни вже фінансують МКС, а створення спецтрибуналу — додаткове фінансове навантаження.

Хоменко уточнила, що створення спецтрибуналу не вимагатиме значних коштів.

Читайте також: В Україні за воєнні злочини засудили вже 12 російських військових

Як повідомлялося, Україна виступила з ініціативою створення cпеціального трибуналу, який притягне до кримінальної відповідальності членів ради безпеки росії за скоєння злочину агресії проти нашої держави.

Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником свого Офісу Андрієм Єрмаком, яка займатиметься опрацюванням питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ.

Київ опрацьовує кілька варіантів створення спеціального трибуналу, один із них – на основі угоди між Україною та ООН, яка може ухвалити відповідну резолюцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-