У США розповіли, як притягти путіна до відповідальності за воєнні злочини

У США розповіли, як притягти путіна до відповідальності за воєнні злочини

Укрінформ
Міжнародне право передбачає механізми, які визначають відповідальність військового та державного керівництва країни-агресорки за воєнні злочини, вчинені її збройними силами або іншими структурами.

Про це розповіла в понеділок у Вашингтоні посол з особливих доручень США у справах глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак, передає власний кореспондент Укрінформу.

«У міжнародному праві існують доктрини, які дозволяють застосовувати судове переслідування до всього ланцюга командування», - зазначила представниця США у відповідь на прохання дати визначення, чи винний безпосередньо президент путін у воєнних злочинах в Україні.

Читайте також: Штати про воєнні злочини в Україні: прокурори вивчатимуть кожний випадок

Вона пояснила, що такі доктрини передбачають, зокрема, відповідальність керівників за дії їхніх підлеглих. За її словами, це може бути застосовано, «якщо керівник знав або повинен був знати, що їхні підлеглі вчиняють зловживання, однак він не відреагував, щоби запобігти цьому заздалегідь чи належним чином розслідувати та притягти винних».

Шаак підкреслила, що така доктрина може застосовуватися як національними судами, так і в міжнародній правовій системі.

«Тож прокурори стежитимуть, куди приведуть докази»,- зазначила представниця США.

Читайте також: Воєнні злочини рф: Нацполіція відкрила вже понад 44 тисячі кримінальних проваджень

Водночас, за її словами, такі системні зловживання з російського боку, як, наприклад, створення масштабної мережі фільтрації, вказують на те, що ці злочини не можуть бути скоєні без відповідальності представників всього ланцюга російської влади.

Читайте також: російський дезертир розповів про воєнні злочини армії рф на Київщині

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня, після оприлюднення Судом у Гаазі вироку у справі знищення авіалайнера рейсу MH17 президент Зеленський наголосив на важливості правосуддя за кожний злочин агресора.

«Коли всі вбивці й кати будуть засуджені, коли їхні командири та політичний «дах» отримають справедливі вироки, коли рф відшкодує всі збитки, завдані російською агресією, – це буде дуже міцний фундамент довготривалого миру», - заявив Президент України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-