російський дезертир розповів про воєнні злочини армії рф на Київщині

російський дезертир розповів про воєнні злочини армії рф на Київщині

Відео
Укрінформ
російський військовий Микита Чибрін з 64-ї мотострілецької бригади, який утік з фронту, та зумів переправитися до Іспанії, підтвердив факти численних воєнних злочинів загарбників у районі Бучі Київської області.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв'ю виданню The Insider.

«Точно знаю, що були факти мародерства. Я бачив, як брали машини у Липівці та Андріївці, бачив, як ламали машини, які не могли завести, руйнували будинки. Мабуть, у них дах поїхав, мовляв, у нас сила, у нас танки, у нас БМП, зброя тощо… Брали прикраси з будинків, мобільні пристрої», - каже Чибрін.

Також він розповів про випадки зґвалтувань російськими військовими жінок у селі Андріївка.

Чибрін ремствує, що російські солдати перебувають у жахливих умовах на фронті. Також, за його словами, російське командування чинить фізичний та психологічний тиск на тих, хто хотів покинути фронт або за попадання в полон.

Він стверджує, що прикидався на фронті божевільним, щоби його не відправили на передову. Згодом через те, що він втік і відмовився стріляти, від нього відвернулися всі, в тому числі сім'я. Чибрін заявив, що хоче дати свідчення у міжнародному суді: «Мені нема чого приховувати. Це злочинна війна, яку розпочала росія. Я хочу зробити все можливе для її закінчення».

В армію Чибрін пішов улітку 2021 року через фінансові проблеми. Перший місяць війни він провів у селі Липівка за 50 км від Києва. У цей період його товариші по службі влаштували геноцид у Бучі та Андріївці. 16 червня він зміг залишити Україну, сховавшись у вантажівці, яка прямувала до росії. Після втечі він зв'язався з правозахисниками з Gulаgu.nеt, щоб ті допомогли йому залишити росію. 15 листопада Чибрін приземлився в Мадриді, де попросив політпритулок. Поки його заява перебуває на розгляді, його розмістять у тимчасовому центрі для біженців.

Чибрін служив у військовій частині №51460, це 64-та мотострілецька бригада, яка дислокується у селищі Князе-Волконське Хабаровського краю. Військові 64-ї мотострілецької бригади прибули до Бучі в середині березня. Протягом наступних 18 днів в одному з районів Бучі, який бригада взяла під свій контроль, були вбиті 12 людей, у тому числі мешканці шести будинків, де солдати розбили табір.

Читайте також: Воєнні злочини росії в Україні: Звіт для Генасамблеї ООН, який стане доказом у судах

Жителі Андріївки звинуватили військових бригади у пограбуваннях, мародерстві та вбивствах цивільних. Кореспонденту «Важных историй» вдалося підтвердити особи щонайменше чотирьох солдатів бригади, один із них, Данило Фролкін, зізнався у вбивстві жителя Андріївки Руслана Яремчука.

18 квітня 2022 року Володимир Путін присвоїв бригаді почесне найменування гвардійська «за масовий героїзм та відвагу, стійкість і мужність, виявлені особовим складом».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-