Гаазький суд засудив Гіркіна, Харченка та Дубинського до довічного ув’язнення

Гаазький суд засудив Гіркіна, Харченка та Дубинського до довічного ув’язнення

Оновлено
Укрінформ
У Нідерландах суд у справі збиття літака рейсу MH17 присудив довічне ув’язнення ексофіцеру фсб, колишньому "міністру оборони днр" Ігорю Гіркіну (Стрєлкову), генералу, а на час збиття літака полковнику ГРУ генштабу збройних сил рф, главі "ГРУ днр" Сергію Дубинському та громадянину України Леоніду Харченку.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі

“Суд ухвалив довічне ув'язнення щодо Харченка, Дубинського та Гіркіна та наказує взяти їх під варту. Суд визнає Пулатова невинним”, - оголосив головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс.

Він зазначив, що суд виправдав Пулатова, оскільки не може встановити, чи перебував він біля місця трагедії, а також немає доказів щодо внеску Пулатова у виконання завдання із забезпечення доставки, охорони та використання "Бука".

Як повідомляє Офіс генпрокурора у коментарі щодо вирку Гаазького суду, засуджені допомагали доставити та розгорнути ракетний комплекс ЗРК «БУК» з метою збиття літака.

«Вони спричинили 17 липня 2014 року аварію над тимчасово окупованою територією Донецької області пасажирського літака «Боїнг 777» рейсу МН17 Малайзійських авіаліній, який прямував рейсом «Амстердам - Куала-Лумпур» транзитом через територію України. Внаслідок цього загинуло 298 людей», - йдеться у повідомленні. 

Читайте також: Оголошення вироку у справі МН17: засідання суду в Нідерландах

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це колишній офіцер фсб, колишній "міністр оборони" так званої днр Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил рф, глава "ГРУ днр" Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни рф), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "днр".

Читайте також: Суд підтвердив, що малайзійський Боїнг був збитий російським «Буком»

В липні 2019 року кримінальне провадження щодо них передані компетентним органам Королівства Нідерландів. Судовий процес проходив у країні, чиїх громадян було найбільше на борту збитого Боїнга. Слухання розпочалися у березні 2020 року. Засуджені притягувалися до кримінальної відповідальності за збиття літака, що спричинило загибель всіх осіб на його борту (ст. 168 Кримінального кодексу Нідерландів) та вбивство всіх пасажирів та екіпажу борту (ст. 289 Кримінального кодексу Нідерландів).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-