Дух революцій на Майдані викував волю до перемоги у боротьбі проти російської агресії — Тарасюк

Дух революцій на Майдані викував волю до перемоги у боротьбі проти російської агресії — Тарасюк

Укрінформ
Постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк, який був активним учасником революцій 2004-го та 2013-2014 років, переконаний, що дух цих Майданів викував волю українського народу до перемоги у боротьбі проти сьогоднішньої російської воєнної агресії.

Про це Тарасюк сказав у коментарі Укрінформу з нагоди Дня Гідності і Свободи, який було встановлено на честь початку двох знаменних подій у новітній українській історії – Помаранчевої революції 2004 року та Революції гідності 2013-2014 років.

"Я переконаний у тому, що той дух, який викувався на Майданах 2004-го та 2013-го і 2014 років, він врешті-решт привів до волі до перемоги і до конкретних здобутків на цьому шляху під час повномасштабної російської агресії", – зазначив Тарасюк.

Він наголосив, що ці революції дали поштовх формуванню української політичної нації і української національної ідеї. "До того можна було багато чого почути про суперечливі настрої українського суспільства. Але після революції 2004-го, а більше – революції 2013-2014 років, і для самих українців, і для всієї міжнародної спільноти стало очевидним, що українці готові боротися за свою свободу і демократію, за гідність. І своїм прикладом вони довели, що здатні це робити”, – заявив постпред України.

Читайте також: На алеї Героїв Небесної Сотні відбулася спільна молитва

Тарасюк підкреслив, що в особистому плані для нього День Гідності і Свободи дуже дорогий споминами, оскільки йому довелося брати активну участь у керівництві обома революціями, зокрема, відповідаючи за питання зовнішніх зносин з міжнародними партнерами.

"Революція 2004 року стала серйозним сигналом для міжнародної спільноти відносно того, що українці не збираються толерувати фальсифікацію їхнього волевиявлення під час президентських виборів 2004 року. Помаранчева революція викликала хвилю захоплень в міжнародних ЗМІ та й взагалі у світі. Дуже добре пам’ятаю приїзди численних делегацій, які висловлювали солідарність і підтримку українському народу", – зазначив Тарасюк.

При цьому він підкреслив роль українських дипломатів у тих подіях: "Для мене як дипломата дуже важливо те, що представники нашої професії були першими з-поміж інших, хто виступив на підтримку українського народу у протесті проти тодішньої влади, висловивши солідарність з протестувальниками на Майдані", – сказав Тарасюк. Він нагадав, що близько 500 працівників закордонних установ і центрального апарату МЗС підписали тоді відому Заяву українських дипломатів на підтримку Помаранчевої революції.

"Це було свідченням патріотизму загалом представників нашої дипломатичної професії, яким вони однозначно показали своє ставлення до свободи, демократії і волевиявлення, а також заявили, що виступають проти авторитарного режиму", – наголосив Тарасюк.

Читайте також: Гідність і свобода є незмінними цінностями українців – Зеленський

Він також нагадав про масштаб Революції Гідності 2013-2014 років. "Розмах тих протестів не лише здивував весь світ – перший мітинг у 2013 році зібрав близько мільйона учасників, але він також приємно здивував і нас самих", – зазначив Тарасюк, який і під час Революції гідності також відповідав за зовнішньополітичні контакти.

"У пам’яті дуже багато фактів, які свідчать про захоплення українською революцією на міжнародній арені. Добре пам’ятаю виступи багатьох міжнародних гостей, серед них – і американського сенатора Джона Маккейна, і делегації керівництва Європарламенту, яким мені довелося перекладати зі сцени Майдану”, – згадав він, підкресливши, що в 2013-2014 роках загалом було дуже багато зарубіжних делегацій з демократичних країн світу, які висловлювали своє захоплення і підтримку українському народу в його боротьбі з авторитарним режимом.

Але, зауважив Тарасюк, на жаль, події після Революції гідності, а саме початок російської агресії у лютому 2014 року, продемонстрували нутро російського імперіалізму, який одразу, скориставшись слабкістю тодішньої української влади, розпочав військове вторгнення на територію України і шляхом гібридної агресії окупував Крим і частину Донбасу.

"Це показало всьому світові небезпеку російського режиму. На жаль, не всі в тодішній Європі і у світі зрозуміли агресивну сутність кремля, і саме це призвело до повномасштабної агресії 24 лютого 2022 року. Тобто нехтування небезпекою тоді призвело до трагічних подій і повномасштабної війни, яку веде росія сьогодні", – зазначив він.

"Але як і під час революцій 2004-го і 2013 років, я переконаний у тому, що в українському суспільстві воля до перемоги і захисту демократії не лише зміцнилася, а більше того: вона матеріалізувалася в конкретні здобутки українських Збройних сил та в лідируючі позиції нашого Президента і всього українського народу у боротьбі за захист гідності, демократії, свободи, суверенітету і територіальної цілісності не лише України, а й усієї Європи”, – наголосив постійний представник України у Раді Європи.

Як повідомлялося, в Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи.

Фото надане Борисом Тарасюком

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-