Відповідальність за збиття МН17 понесе росія як держава - МЗС

Відповідальність за збиття МН17 понесе росія як держава - МЗС

Заява
Укрінформ
Рішення Окружного суду Гааги щодо збиття літака рейсу МН17 є знаковою подією на шляху до встановлення справедливості та забезпечення невідворотності покарання за вчинені злочини.

Про це йдеться у заяві МЗС України, передає Укрінформ.

«Рішення суду є знаковою подією на шляху до встановлення справедливості та забезпечення невідворотності покарання за вчинені злочини. Воно стало можливим завдяки тривалій і кропіткій роботі десятків слідчих та прокурорів міжнародної Спільної слідчої групи, активною учасницею якої є і Україна», - заявили у МЗС.

Як зазначається, оголошені вироки також свідчать, що на лаві підсудних зрештою опиняться й ті, хто приймав рішення та віддавав наказ про збиття пасажирського лайнера, і покарання обов'язково відбудеться.

Читайте також: Лише перемога України над рф дозволить виконати рішення суду щодо MH17 — Резніков

У зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що окрім індивідуальної відповідальності, невідворотну відповідальність за збиття МН17 нестиме і рф як держава.

«Передача злочинцям ЗРК “Бук” є очевидним порушенням міжнародного права, зокрема Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Транспортування смертоносної зброї на територію України є одним із ключових доказів у справі за позовом України до рф, що нині розглядається Міжнародним судом ООН», - йдеться у заяві.

У МЗС підкреслили, що Україна продовжить докладати зусиль разом з партнерами, аби встановити справедливість щодо жертв трагедії літака рейсу MH17, а також їхніх рідних.

Читайте також: Засуджені у справі MH17 мають виплатити €16 мільйонів компенсацій - рішення суду

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи вирок Окружного гаазького суду у справі щодо збиття літака рейсу МН17, наголосив, що це є сигналом для рф і жодна брехня не допоможе уникнути правосуддя.

«Вітаю перші вироки за збиття MH17. Титанічна спільна робота України, Нідерландів, Бельгії, Австралії, Малайзії. Це рішення надсилає сигнал рф: жодна брехня не допоможе уникнути правосуддя. Вся вертикаль командування російських злочинців має бути притягнута до відповідальності», - написав Кулеба у Твіттері.

Як повідомлялося, ексофіцер фсб, колишній "міністр оборони днр" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал ГРУ генштабу збройних сил рф, глава "ГРУ днр" Сергій Дубинський та громадянин України Леонід Харченко визнані винними у збитті літака рейсу MH17 та вбивстві 298 людей, їх засуджено на довічне ув'язнення. Підполковник ГРУ Олег Пулатов був виправданий.

Читайте також: Суд підтвердив, що малайзійський боїнг був збитий російським «Буком»

Пасажирський Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу "Бук", який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-