Представник Євросоюзу в ООН: росія має заплатити Україні репарації

Представник Євросоюзу в ООН: росія має заплатити Україні репарації

Укрінформ
Міжнародне законодавство гарантує Україні виплату репарацій росією, яка вчинила безпідставну агресію.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час виступу на спеціальній сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку заявив постійний представник ЄС при Організації Олоф Ског.

“Відповідно до міжнародного законодавства, відповідальні держави зобов’язані сповна виплатити репарації за шкоду, завдану їх міжнародними протиправними діями. Для підготовки належного процесу, цю шкоду необхідно перш за все облікувати. Відповідальність значить, що ці витрати мусить нести не жертва, а агресор. Немає сумнівів, чи має росія заплатити, питання лише в тому, коли та скільки”, - сказав Ског.

Читайте також: Репарації Україні за агресію рф: Кислиця представив на Генасамблеї ООН проєкт резолюції

Він наголосив, що росія “мусить бути притягнута до відповідальності за її неправомірні дії та безпідставне руйнування”.

“Це - ключове, якщо ми прагнемо зберегти заснований на правилах міжнародний порядок. Мова йде не про Захід проти решти світу, а про повагу до міжнародних правил”, - зазначив дипломат.

Читайте також: росія має виплатити Україні воєнні репарації – Рау

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих російською війною. Документ, який має назву «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України», підготовлений Україною за співавторства майже пів сотні країн.

Читайте також: Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо репарацій Україні від росії

Він містить визнання країнами ООН необхідності створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих Україні російською федерацією та рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру збитків. Ідеться про документування доказів та інформації щодо шкоди, втрати або каліцтва, заподіяні фізичним і юридичним особам, а також державі Україна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-