Україна вирішуватиме сама, що робити стосовно переговорів із росією – Боррель

Україна вирішуватиме сама, що робити стосовно переговорів із росією – Боррель

Укрінформ
Україна буде ключовою темою для обговорення Ради міністрів закордонних справ, що відбудеться сьогодні у Брюсселі на рівні глав зовнішньополітичних відомств, і завтра – на рівні міністрів оборони, при цьому ЄС дотримується позиції, що Україна буде сама вирішувати, що їй робити із можливістю переговорів з росією.

Про це перед початком зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна буде сама вирішувати, що робити. Наш обов’язок – підтримати їх», - зауважив Жозеп Боррель, відповідаючи на запитання преси щодо ставлення пропозицій розпочати переговори між Україною і росією після відступу російської армії з Херсону.

Читайте також: ЄС наполягає на припиненні поставок росії іранської зброї – Боррель

Він наголосив, що протягом двох днів європейські урядовці приділятимуть увагу розвитку ситуації в Україні та продовженню її підтримки у боротьбі проти російського вторгнення.

«Сьогодні буде важливе рішення щодо започаткування тренувальної місії для української армії. Як ви знаєте, ми обговорили та ухвалили це рішення у рекордно короткий час, тож вона має набути оперативної спроможності через кілька тижнів. Вона буде (розгорнута) у Польщі, і багато країн мають бажання брати участь у цій місії, яка тренуватиме близько 15 тисяч українських військовослужбовців», - сказав Високий представник ЄС.

Він назвав «дуже добрими» новини, що надходять з України щодо відступу російських військ з Херсону.

«Російська армія відступає, і це дуже добра новина. Це означає, що стратегія підтримки України воєнним шляхом була вірною. Ми маємо продовжувати підтримувати Україну, військовим шляхом, в межах наших спроможностей, а також здійснюючи тиск на росію, доносячи до решти світу витоки наслідків цієї війни», - сказав Жозеп Боррель.

Читайте також: ЄС мобілізував близько мільярда євро для «коридорів солідарності» з Україною

Він відзначив, що відступ російської армії з іншого берега ріки Дніпро, коли російська армія не чинила спротиву та покинула своїх людей, - це поворотний момент у війні. Якщо б російське керівництво намагалися утримувати там свої позиції, - це була б велика поразка.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо нового пакету санкцій проти росії, він зауважив, що це питання сьогодні не знаходиться у порядку денному роботи міністрів, але процедурне опрацювання нового пакету санкцій проти росії триває на рівні робочих груп ЄС.

Міністри сьогодні розглянуть також питання щодо створення Міжнародного трибуналу щодо злочинів росії в Україні та мають намір уважно вивчити правову складову цього питання.

Щодо обсягів військової допомоги ЄС для України, Боррель відзначив, що ці обсяги є набагато більшими, ніж це наразі повідомляється у новинах.

«Військова підтримка від Європейського Союзу та від країн-членів є дуже важливою. Я говоритиму про реальні цифри такої допомоги вже після завершення Ради міністрів», - додав Високий представник ЄС.

За його словами, ще двома ключовими пунктами для обговорення міністрів закордонних справ сьогодні будуть ситуація у відносинах між Косово і Сербією, також нові санкції проти Ірану.

Жозеп Боррель наголосив, що Приштина й Белград мають вжити заходи із зниження поточної напруги, та дотримуватися власних зобов’язань, що вже були погоджені в рамках двостороннього діалогу під егідою ЄС багато років тому.

Читайте також: США накладуть санкції на мережу військових закупівель, яка допомагає росії - міністр фінансів

«Третє питання – ситуація в Ірані. ЄС ухвалить новий пакет санкцій проти осіб, що були причетними до репресій проти мирних демонстрацій в Ірані. Я говорив вчора з міністром закордонних справ Ірану, Ми обговорили це, ми обговорили СВПД (англ. – JCPOA, Спільний всеосяжний план дій), ми обговорили військову підтримку Ірану на адресу росії, яка має бути зупинена», - сказав Високий представник ЄС. Водночас, він зауважив, що на цей час ЄС має чіткі докази поставок Іраном дронів для росії, в той час, коли такі докази щодо постачання Іраном ракет для росії наразі відсутні.

Як повідомлялося, сьогодні в Брюсселі розпочинається дводенна Рада міністрів закордонних справ.

Сьогодні відбудеться зустріч на рівні міністрів закордонних справ, завтра – за участі міністрів оборони країн-членів ЄС. Завтра у цій зустрічі, як очікується, у режимі телеконференції візьме участь міністр оборони України Олексій Резніков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-